Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Peugeot predstavio novi panoramski i-Cockpit

Još naprednija tehnologija

Peugeot predstavio novi panoramski i-Cockpit

Peugeot i-Cockpit proizvodi se već deset godina, prodan je u gotovo 10 miliona primjeraka te je doživio različite generacije koje su uvijek uključivale najnovije dostupne tehnologije: digitalnu instrumentnu ploču, bežično povezivanje, glasovne naredbe, 3D efekte, prilagodljive tipke i-Toggle itd...

Peugeot 3008 donosi inovativni dizajn, užitak u vožnji i električne performanse na sasvim novi nivo. Prvi put ugrađen u ovaj model, novi panoramski i-COCKPIT predstavlja velike promjene. Planirano je da se novi 3008 predstavi u septembru, ali već sada Peugeot otkriva sve inovacije unutar kabine. Nova generacija i-Cockpita za budući Peugeot 3008 uključuje impresivan 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije koji izgleda kao da lebdi iznad armaturne table, a pored toga, tu je i novi kompaktni upravljač i tipke i-Toggle. Ovo je najveća evolucija koju je Peugeot i-Cockpit doživio nakon decenije uspeha i razvoja, a peugeotov tim je odlučio da osvježi osnovne elemente i stvori jedinstven proizvod na tržištu sa novim panoramskim i-Cockpitom. Sve ove promjene imaju za cilj da vozačima i putnicima pruže još veći užitak, sigurnost, udobnost i osećaj prijatnosti. Peugeot sada donosi potpunu transformaciju i predstavlja potpuno novi i-Cockpit koji će promijeniti iskustvo vožnje. Peugeot je odlučio da spoji dva od tri osnovna elementa i-Cockpita - head-up ekran i veliki centralni ekran. Oni su sada integrisani u impresivan 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije koji se prostire od kraja lijeve strane table do centralne konzole. Ovaj panoramski ekran je pričvršćen na nevidljivo postolje sa zadnje strane, što dodatno naglašava utisak "lebdenja", a ispod ekrana se nalazi posebno LED ambijentalno osvjetljenje koje doprinosi estetici.

 

 

 


21-inčni panoramski ekran je postavljen na način koji osigurava optimalnu ergonomiju i blago je zakrivljen prema vozaču, ali i lako dostupan suvozaču. Ovaj digitalni ekran objedinjuje funkcionalnosti Peugeot i-Cockpita - na lijevoj strani panoramskog ekrana, iznad kompaktnog upravljača, nalazi se instrumentna ploča koja prikazuje sve informacije o vožnji - brzinu, prikaz snage, sisteme pomoći u vožnji, protok energije i druge relevantne podatke. Na desnoj strani panoramskog ekrana, u središtu armaturne ploče, smješten je dio ekrana koji je dostupan kako vozaču, tako i suvozaču. Ovaj dio ekrana omogućava upravljanje grijanjem/klimatizacijom, navigacijom, multimedijalnim sadržajem, povezivanjem i drugim funkcijama. U centralnom dijelu armaturne ploče nalaze se i tipke i-Toggle, koje su potpuno prilagodljive. One omogućavaju brz pristup do deset omiljenih funkcija korisnika, kao što su pozivanje omiljenog kontakta, pokretanje navigacije do često korištenog odredišta, postavljanje radija na omiljenu stanicu, podešavanje idealne temperature na klima uređaju itd. Centralna konzola je prostrana i ne pretrpana, što omogućava više prostora za odlaganje i bežično punjenje pametnih telefona. Ovo je moguće jer je automatski mjenjač premješten na armaturnu ploču. Sada je smješten s desne strane upravljača, pored tipke za Start/Stop.

 


Kompaktni upravljač oduvijek je bio jedan od ključnih elemenata Peugeot i-Cockpita, a sada je doživio značajno unapređenje kako bi pružio još bolje iskustvo vožnje i veću udobnost. Iako i dalje zadržava kompaktnu veličinu, redizajniran je s modernijim izgledom. Središnji dio upravljača je sada manji i izolovan od bočnih krakova, stvarajući efekt lebdenja sličan panoramskom ekranu na armaturnoj ploči, a tipke za upravljanje smještene na novom kompaktnom upravljaču opremljene su dodirnom funkcijom kako bi pružile optimalnu ergonomiju. One automatski detektuju dodir prstiju vozača, ali se aktiviraju samo kada se pritisnu, čime se izbjegavaju slučajne greške. Uz to, novi i-Cockpit uvodi dvije nove tanke i elegantne tipke za upravljanje smještene iza kompaktnog upravljača. Osim 21-inčnog lebdećeg panoramskog ekrana, novi i-Cockpit se ističe i svojim privlačnim izgledom i tehnološkim karakteristikama. Ambijentalno osvjetljenje koje se prostire cijelom širinom armaturne ploče i oblogama vrata doprinosi spektakularnom izgledu. Osvjetljenje se takođe odražava na elegantnim aluminijskim umetcima, stvarajući sofisticiranu atmosferu. Postoji mogućnost personalizacije ambijentalnog osvjetljenja u osam različitih boja.

Datum objave: 12/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook