Naslovna > Automobili > Nissan > Leaf > Plejada noviteta u Parizu

Nissan

Plejada noviteta u Parizu

Nissan na sajmu automobila u Parizu na spektakularan način istakao svoj hrabri pristup, prikazujući jačinu i sveobuhvatnost svoje vrlo uspješne game, koja sada nudi jasan uvid u budućnost...

Nissan je strateški posvećen inovacijama i nastojanjima da proizvede novu tehnologiju koja će se svidjeti kupcima. Poslije najbolje 2011. godine, sa prodajom koja se u poređenju sa 2010. godinom povećala za 25 posto, Nissan je na odličnom putu da u 2012. zabilježi još jednu uspješnu godinu. Rast prodaje u Evropi uprkos vrlo složenim uslovima na tržištu, ističe snagu i privlačnost Nissanove postojeće game vozila.

 

Konceptni automobil TeRRA
U centru pažnje na svojoj svjetskoj premijeri bit će robusno konceptno vozilo TeRRA. Iznimno dojmljivo dizajniran četverosjed preuzima filozofiju pokretnosti uz nultu emisiju i širi je na uzbudljivo novo područje. Pokretana vodikovom gorivom ćelijom, TeRRA nudi sposobnosti vozila s pogonom na četiri točka i dokazuje da vozila s nultom emisijom nisu prikladna samo za gradsko okruženje. Nissan je tržišni predvodnik na polju nulte emisije, a potpuno električni Leaf zbog inovativnog dizajna i konstrukcije i dalje je predvodnik tog trenda. Služeći se tehnologijom motora u točku, TeRRA je oslobođena ograničenja klasične konstrukcije koja utiče na obične SUV-ove. Kako nema transmisijskog tunela, svi putnici sjede iznimno udobno i imaju jedinstven pogled iz automobila. Usto, TeRRA uvodi nove obloge unutrašnjosti, te instrument tablu i sistem zabave koji se mogu izvaditi iz vozila.

 

Juke NISMO

""Na Pariškom sajmu 2012. godine, prvi će put u Evropi biti predstavljen koncept PIVO 3 koji sadrži niz uzbudljivih tehnologija, pa tako nudi dobar uvid u to šta će budućnost donijeti gradskim vozilima.
Inovativno vozilo nulte emisije nadovezuje se na svoje prethodnike i dodaje više obilježja važnih u svakodnevnom prometu, kao što je automatizirano parkiranje (Automated Valet Parking, AVP) i robotski interfejs (Robotic Agent Interface, RAI) - sistem koji najvažnije sisteme vozila povezuje u jednom interfejsu. PIVO 3 također nudi mogućnost vraćanja pohranjene energije u lokalnu električnu mrežu. Ta tehnologija, iskorištena s mnogo većim brojem električnih vozila, ima potencijal uravnotežavanja potrošnje i potražnje električne energije.

 

Micra ELLE
Povezujući elegantan dizajn sa inteligentnom tehnologijom i odvažnim stavom, Micra ELLE nastala je u saradnji sa u cijelom svijetu poznatim modnim časopisom ELLE. Automobil nudi brojne Nissanove inovacije, među njima i inteligentni ključ za ulaz u vozilo bez ključa, te dojam pravog luksuza zahvaljujući panoramskom staklenom krovu i hromiranim detaljima. Micra ELLE također u gamu uvodi dvije nove boje, a na raspolaganju je s dva motora: 1,2-litarskim atmoferskim trocilindarskim motorom i profinjenim 1.2-litarskim kompresorskim motorom DIG-S.

 

NV200 New York City Taxi
""NV200 London Taxi i NV200 New York City Taxi potvrđuju sve veću Nissanovu prisutnost u privatnom uslužnom sektoru. NV200 London Taxi potpuno je preuređen kako bi ispunio stroge zahtjeve londonske gradske vlasti. Dokazujući robusnost i prilagodljivost platforme NV200, izvedba London Taxi ima veliki putnički prostor sa pet sjedišta, promjenjiv raspored sjedenja i dvoja klizna vrata koja olakšavaju ulazak i izlazak. Također, NV200 London Taxi raspolaže posebno konstruisanim upravljačkim sistemom, koji omogućava okretanje vozila na zahtjevanih najviše 7,6 metara. S druge strane, NV200 New York City Taxi je poslije dvogodišnjeg takmičenja uspio dobiti pravo da ga se zove njujorškim “taksijem budućnosti”, a prepoznatljivo žuti NV200 na ulicama New Yorka pojavit će se krajem 2013. godine.

 

Obnovljeni 370Z Coupe i Roadster
370Z Coupe i Roadster za 2013. imaju dorađenu vanjštinu i unutrašnjost, nove opcije boja i izgleda felgi. Potvrđujući ugled jednog od najuzbudljivijih i najdostupnijih sportskih automobila, novi 370Z obilježavaju brojna poboljšanja, uključujući novi prednji branik sa LED dnevnim svjetlima.

 

Nissan  nastavlja sa širenjem u Evropi
Nissan nastavlja preokretati ekonomske trendove povećavajući prodaju i proizvodne pogone u Evropi. Ne samo da je japanska marka na putu da u Evropi zabilježi još jednu odličnu godinu, nego samo što nije postala vodeća azijska marka u regiji. A ne širi se samo baza Nissanovih evropskih kupaca. Marka će također povećati broj industrijskih pogona jer će se u Evropi proizvoditi pet potpuno novih modela. Uz ulaganje koje će doseći pola milijarde eura, ta će ekspanzija značiti 4.000 novih radnih mjesta i čuvanje još hiljada povezanih radnih mjesta.

 

Nissan na Pariškom sajmu automobila 2012. godine
Na kraju, i sam Nissanov štand posjetiocima nudi nešto novo. Obilježava ga novi raspored koji posjetioce potiče na ulazak u izložbeni prostor, a ne samo na njega. Nudeći mnogo otvoreniji dojam, potiče posjetioce na direktnu interakciju sa izloženim modelima i potpuno “uranjanje” u Nissanov svijet.
 

Datum objave: 27/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook