Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Počinje Rampage - spektakl poput Super Bowla na dva točka

Red Bull

Počinje Rampage - spektakl poput Super Bowla na dva točka

Najzahtjevnije i najekstremnije svjetsko takmičenje u freestyle vožnji planinskim biciklima, Red Bull Rampage, započinje ovog petka na spektakularnim liticama u Utahu. Najbolji vozači planinskih bicikala iz cijelog svijeta će se okupiti na planini Virgin usred nemilosrdne pustinje kako bi demonstrirali svoju izvanrednu vještinu i izvodili trikove koji će nas ostaviti bez daha...

Red Bull Rampage je takmičenje koje je steklo kultni status u svijetu ekstremnih sportova, usporedivo sa Super Bowl-om. Za vrhunske zvijezde brdskog biciklizma, siguran spust niz stazu na ovom događaju čini ih srećnim, što govori koliko je samo takmičenje zahtjevno i ekstremno. Nova edicija za 2023. godinu počinje u petak na liticama Virgina u Utahu. Jedini događaj koji donekle može da parira Red Bull Rampage-u je Natural Selection Tour, na kojem neki od najboljih snowboardera svijeta iz različitih disciplina demonstriraju svoje sposobnosti na izuzetno zahtjevnim stazama, a može se slobodno reći da je Red Bull Rampage najekstremniji i najzahtjevniji test za sportiste u svijetu brdskog biciklizma, i to izuzetno raduje fanove. Zvijezda freestyle vožnje na brdskim biciklima, Nicholi Rogatkin, podstakao je uzbuđenje među obožavaocima za ovogodišnje izdanje Red Bull Rampage-a tako što je posjetio New York, gdje su se startne kapije ovog velikog sportskog događaja pojavile na ikoničnim lokacijama, uključujući Domino Park i Liberty State Park. Takođe, organizovano je i impresivno iskustvo u LUME Studiosu, koristeći vrhunsku projekciju kako bi gosti bili "virtuelno premješteni" u otvorene prostore planine Virgin u Utahu.

 

 

 


Za razliku od tradicionalnih slopestyle staza za brdski biciklizam, koje uključuju drvene rampe i glatke terene, Red Bull Rampage je više fokusiran na freeride (slobodnu vožnju) i odvija se na terenima sa vrlo malo prijanjanja. Učesnici koriste robusne bicikle za spust sa puno suspenzije i velikim gumama. Biciklisti, zajedno sa svojim malim timom za kopanje, imaju četiri dana da stvore prirodne staze unutar označenog područja koristeći lopate, krampove i čak 75 vreća pijeska prije nego što se odmore jedan dan. Nakon toga, imaju još četiri dana za vježbanje. Sami učesnici moraju izvesti dvije vožnje, svaka traje tri minuta, tokom kojih moraju impresionirati sudije vožnjom kroz različite teške dijelove svojih staza, izvođenjem raznih trikova, prikazivanjem stila, fluidnosti i kontrole, kao i hrabrim skokovima preko stijena koji ostavljaju bez daha. Top pet biciklista iz prethodne godine automatski su se kvalifikovali za ovogodišnji događaj, dok je još 13 učesnika dobilo priliku putem specijalnih pozivnica i izbora komiteta. Taj komitet se sastoji od bivših učesnika Rampage takmičenja, profesionalnih sportista, sudija i stručnjaka iz industrije, a kandidati su izabrani na osnovu svojih prethodnih rezultata i video materijala. Među takmičarima nalazi se četiri bivša pobjednika ovog događaja, ali i tri novajlije koje su spremne da se izbore za svoje mjesto i ostave dubok trag na ovom izazovnom takmičenju.

 


Na ovom impresivnom mjestu već je održano pet događaja, na kojima su se desili neki od najfantastičnijih trenutaka u svijetu freeride brdskog biciklizma. Tu je zabilježen najveći svjetski 360 spin, izveden od strane Camerona Zinka 2010. godine, kao i legendaran backflip Kellyja McGarryja iznad provalije od 22 metra u 2013. godini. Nažalost, šampion Brett Rheeder neće se takmičiti ovog puta jer je odlučio da se povuče iz takmičenja. Četverostruki pobjednik Brandon Semenuk je automatski kvalifikovan zahvaljujući svom trećem mestu iz 2022. godine, ali se nažalost neće takmičiti zbog problema sa rasporedom, a njegovo mjesto će zauzeti Gee Atherton. Emil Johansson, neosporni kralj slopestyle brdskog biciklizma, takođe je na listi učesnika zahvaljujući specijalnoj pozivnici (wildcard) i ovo će biti njegov drugi nastup na Rampageu nakon premijernog izdanja 2019. godine.

 


Učesnici Red Bull Rampagea za 2023. godinu su Szymon Godziek (Poljska), Reed Boggs (SAD), Thomas Genon (Belgija), Carson Storch (SAD), Adolf Silva (SPA), Alex Volokhov (Kanada), Bienvenido Aguado Alba (Španija), Brendan Fairclough (Velika Britanija), Cameron Zink (SAD), Clemens Kaudela (Austrija), DJ Brandt (SAD), Emil Johansson (Švedska), Jaxson Riddle (SAD), Kurt Sorge (Kanada), Kyle Strait (SAD), Talus Turk (SAD), Tom Van Steenbergen (SAD), Gee Atherton (Velika Britanija) i Reed Boggs (SAD).

Datum objave: 12/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook