Naslovna > Automobili > Mazda > 3 > Pola puta oko svijeta sa novom Mazdom3

Mazda 3 na 15.000 kilometara dugom putu od Hirošime do salona IAA u Franfurtu

Pola puta oko svijeta sa novom Mazdom3

Nova Mazda3, zasnovana na naprednim tehnologijama SKYACTIV, svoj prodajni put započinje ove jeseni...

Mazdini automobili uvijek su važili za pouzdane i kvalitetno izrađene, a nova Mazda3 nije izuzetak. Za dokazivanje izdržljivosti i kvaliteta, Mazda šalje osam kombilimuzina na nesvakidašnju testnu vožnju, dugu 15.000 kilometara, od fabrike u Hirošimi do međunarodnog salona automobila u Frankfurtu.

 

Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013, kako se projekat zvanično zove, predviđa putovanje kroz devet vremenskih zona, prolazak kroz Rusiju, najveću državu na svijetu, Bjelorusiju i Poljsku, sve do cilja u Njemačkoj. Automobili će u Frankfurt stići 7. septembra, neposredno prije otvaranja međunarodnog salona automobila (IAA). 

 

Mazda Route3 već je treća ovakva ekstremna testna vožnja sa Mazdinim automobilima. 1977. godine njemački novinari prevezli su put od Japana do Njemačke sa dvije Mazde 323, a nakon pada Sovjetskog Saveza takav uspjeh postigle su četiri ekipe u Mazdama 626.

 

Po prelasku Japanskog mora, glavni dio testa izdržljivosti započinje u glavnoj ruskoj luci na istoku zemlje, u gradu Vladivostok. Od tamo je put podijeljen u sedam, u prosjeku 2.100 kilometara dugih, etapa, a za svaku od njih biće potrebno tri do šest dana vožnje. Ovo je, dakle, odlična prilika za novinare, blogere i Mazdine ljubitelje iz cijelog svijeta, da upoznaju Mazdu3 i u ekstremnijim okolnostima te da se istovremeno susretnu sa kulturnim i prirodnim obilježjima i običajima ljudi koje budu sretali na putu.

 

Svi testni automobili na Mazda Route3 ispod haube će imati štedljivi SKYACTIV-G benzinski motor snage 88kW (120 KS) i izuzetno precizan šestostepeni SKYACTIV-MT ručni mjenjač. Zabava nije rezervisana isključivo za sudionike puta, obzirom da će i posjetioci salona u Frankfurtu moći uživati u različitim aktivnostima na vanjskom dijelu izložbenog prostora.

 

Nova Mazda3 je posebna kombinacija vanjskog dizajna sa filozofijom »KODO-Duša pokreta«, naprednih tehnologija SKYACTIV i novom koncepcijom prostora kabine, koji obećavaju da će nova Mazda3 premašiti očekivanja vozača širom svijeta. Pored izuzetne upravljivosti, beskompromisne sigurnosti i najvišeg nivoa kvalitete izrade, opcije tri SKYACTIV-G i jednog SKYACTIV-D motora obezbjeđuju i jednu od najnižih nivoa potrošnje goriva i emisije CO2 u svojoj klasi. 

Datum objave: 02/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook