Naslovna > Vijesti > Pomoć roditeljima širom svijeta

Volvo objavio novo izdanje nagrađenog priručnika za sigurnost djece

Pomoć roditeljima širom svijeta

Važnost širenja dobre riječi, prepoznali su mnogi kupci i društva tokom proteklih godina. Volvo sigurnosni priručnik osvojio je brojne nagrade, uključujući i Swedish Publishing Award 2007. godine...

Volvo Car Group (Volvo automobili), predstavila je treće izdanje knjige „Children & Cars - a Safety Manual (Djeca i automobili - sigurnosni priručnik). Nagrađivani priručnik pomaže roditeljima širom svijeta da svojoj djeci omoguće najsigurniji mogući boravak u automobilu. Novi sigurnosni priručnik, dostupan je kod svih Volvo dilera širom svijeta, a može se preuzeti na https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/135214/documentfile

 

Volvo je svoj prvi koncept dječijeg sjedišta okrenutog na suprotnu stranu od pravca vožnje predstavio još 1967. godine i od tada nije prestao sa pionirskim radom na zašititi najmlađih i najugroženijih putnika. Ciljna skupina za informisanje o sigurnosti djece konstantno raste. Svake minute, negdje u svijetu, novi roditelji po prvi put stavljaju svoje voljeno novorođeno dijete u automobil.

 

„Dijete svoju prvu vožnju u automobilu napravi mnogo prije rođenja. Zbog toga naš sigurnosni priručnik opisuje kako trudnice i djeca svih uzrasta mogu putovati u automobilu na najsigurniji mogući način. Obezbijediti roditeljima jednostavan pristup korisnim informacijama o sigurnosti djece je prirodan dio Volvo humanog pristupa. Tragedije povezane sa djecom u automobilu, često su posljedica manjka znanja.“ - objašnjava Prof. Lotta Jakobsson, stariji tehnički sigurnosni specijalist pri Volvo Cars sigurnosnom centru.

 

Važnost širenja dobre riječi, prepoznali su mnogi kupci i društva tokom proteklih godina. Volvo sigurnosni priručnik osvojio je brojne nagrade, uključujući i Swedish Publishing Award 2007. godine.

 

Suprotan položaj od smjera vožnje najsigurniji

Savjetovanje roditelja da malu djecu smještaju u sjedalicu okrenutu suprotno od smjera vožnje ostaje osnovni princip i u posljednjoj ediciji priručnika.

 

„Dječija glava je relativno velika i teška u odnosu na ostatak tijela. Obzirom da vratni pršljenovi i mišići vrata nisu potpuno razvijeni, posljedice frontalnog udarca mogu biti ozbiljne ukoliko dijete gleda prema naprijed. Zbog toga savjetujemo roditeljima da djecu do tri godine smještaju u sjedalicu u smjeru obrtnutom od smjera vožnje.“ - objašnjava Lotta Jakobsson.

 

Integrisano booster sjedište

Starije dijete koje gleda u pravcu vožnje, mora također biti adekvatno zaštićeno sigurnosnim pojasom. U tu svrhu koristi se dodatno booster sjedište, koje dijete izdiže tako da ga sigurnosni pojas adekvatno obuhvati. Integrisano booster sjedište u dva nivoa, dostupno je u nekoliko Volvo modela.

 

Prema nuli

„Promovisanje sigurnosti djece je važan dio našeg sigurnosnog rada. Nastavljamo se kretati prema našem cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo vozilu. Naša dugoročna vizija su automobili koji se jednostavno ne sudaraju.“ - zaključuje Lotta Jakobsson.

Datum objave: 11/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook