Naslovna > Vijesti > Ponovo polaganje vozačkog za nesavjesne vozače

Uskoro

Ponovo polaganje vozačkog za nesavjesne vozače

Za česte prekršioce saobraćajnih propisa sa sedam i više kaznenih poena u toku jedne godine organizovat će se edukativna predavanja pa čak i ponovna polaganja vozačkih ispita

Na osnovu člana 225. Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, propisana je procedura  upisivanja jednog ili dva kaznena boda težim počiniocima prekršajnih pravila u saobraćaju. Ove godine Ministarstvo prometa i komunikacija BiH implementirat će i legislativu  koja se tiče načina postupanja sa vozačima koji u toku jedne godine skupe više od sedam ili više od deset kaznenih bodova. 

 

Izrađen je nacrt Pravilnika koji reguliše ovu oblast, a prema kojem će svi  prekršioci Zakona sa 7 i više kaznenih bodova imati obavezu da slušaju predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja  saobraćajnih propisa. Za teže prekršioce planirano je pored obaveznih predavanja, ponovno polaganje samog vozačkog ispita. Sve troškove predavanja i polaganja ispita snosit će osoba sa prekomjernim brojem kaznenih bodova, a postoje određene incijative da cijene budu iznadprosječne, kako bi i samo plaćanje predavanja ili ponovnog polaganja vozačkog ispita, bilo dodatna represivna mjera.  U Ministarstvu se nadaju da će novi Pravilnik razdvojiti teže i lakše prekršioce saobraćajnih propisa, te da će nesavjesni vozači biti dodatno „kažnjeni“, što će povećati sigurnost na bosanskohercegovačkim cestama. Nacrt Pravilnika dostupan je na web stranici Ministarstva i trenutno se na isti primaju sugestije i žalne. 

Datum objave: 11/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook