Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Type > Posljednji sportista brenda sa SUS motorom

Jaguar F-Type ZP Edition

Posljednji sportista brenda sa SUS motorom

Bili smo svjesni da će taj trenutak doći, ali smo se nadali da neće biti tako brzo. Govorimo o vremenu kada će još jedan sportski automobil sa unutrašnjim sagorijevanjem goriva napustiti scenu, a sljedeći na listi je Jaguar F-Type. Iako to neće biti trenutno, kupci neće još dugo moći da ga vide u izložbenim salonima...

Britanski proizvođač vozila Jaguar poput mnogih drugih vidi budućnost u električnim vozilima, što znači da se modeli sa unutrašnjim sagorijevanjem goriva postepeno povlače sa scene. Jedan od tih modela je popularni F-Type, a nedavno je najavljeno da će posebno izdanje pod nazivom ZP Edition biti njegova posljednja verzija prije nego što ode u zasluženu penziju. F-Type je prvi put predstavljen prije otprilike deset godina, i mada nikada nije bio model sa masovnom prodajom, značajno je doprinio poboljšanju imidža Jaguara. Ovaj automobil podsjeća kupce na zlatno doba ovog britanskog giganta tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je model E-Type bio jedan od najpoželjnijih automobila na putevima. Nakon nekoliko izazovnih perioda u svojoj istoriji, Jaguar je dugo razmatrao vraćanje svog sportskog dvosjeda, a F-Type se pokazao kao dostojan nasljednik. Ovaj model je dostupan kao kupe i kabriolet, sa dva vrata i istim brojem sjedišta. Kupcima su ponuđeni razni mehanički sklopovi, uključujući četiri, šest i osam cilindara, pružajući im veliki izbor.

 

 

 


Specijalno izdanje ZP je pretežno usmjereno na estetske promjene i inspirisano je klasičnim modelom E-Type. Počinje s uvođenjem dve nove boje koje Jaguar naziva "Oulton Blue Gloss" i "Crystal Grey Gloss". Za kupce koji se odluče za plavu boju, unutrašnjost nudi kombinaciju dve boje, crvene i crne, dok je kod sive verzije F-Type-a kombinacija plave i crne boje prisutna u unutrašnjosti. Nijedna od ovih boja nije bila dostupna u prethodnim konfiguracijama ovog automobila. Bez obzira na boju koju kupac odabere, primijetiće krug bijele boje na vratima. Ovo je još jedan retro detalj inspirisan klasičnim modelom E-Type, posebno verzijom koja se takmičila u profesionalnim auto-moto trkama kada je debitovao šezdesetih godina.

 


Paket ZP Edition donosi nekoliko ekskluzivnih dodataka, uključujući 20-inčne točkove i nekoliko hromiranih detalja u unutrašnjosti, dodajući sofisticiranost izgledu automobila. Kako bi se stvorio poseban utisak, svako vozilo je označeno jedinstvenom pločicom sa serijskim brojem, a Jaguar planira da proizvede samo 150 ovih jedinica. Mehanika ovog posebnog izdanja nije izmijenjena, pa F-Type i dalje koristi prepoznatljiv 5,0-litarski V8 benzinac sa osam cilindara. Motor razvija impresivnih 575 konjskih snaga i maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući kompresoru. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem osmostepenog automatskog mjenjača. Ovaj sportski automobil ubrzava od nule do 100 km/h za svega 3,5 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 286 km/h, pružajući vozačima pravo sportsko iskustvo.

Datum objave: 13/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook