Naslovna > Automobili > Nissan > Pathfinder > Potpuni preokret

Nissan

Potpuni preokret

Nekadašnji Nissanov klasični terenac u svom najnovijem izdanju postaje luksuzni crossover sa opcionalnim 4WD pogonom...

Nissan Pathfinder svjetsku slavu stekao je kao klasični terenski automobil robustne karoserije i moćnog 4x4 pogonom, koji mu je omogućavao uvjerljivu prohodnost na svim off-road terenima.

 

Prateći marketinške trendove Nissan je ovaj model vremenom “prekomandovao” u sve popularniju SUV klasu, iako je koncepcijski Pathfinder ostao klasični terenac. Najnovija generacija koja će se na tržištima širom svijeta pojaviti 2013. godine pravi potpuni zaokret u filozofiji ovog automobila, koji od klasičnog terenca, preko svepopularnog SUV-a, postao multifunkcionalni crossover.

 

Izgled automobila prati aktuelne dizajnerske standarde Nissana, sa sportski elegantnim linijama karoserije i velikom hromiranom maskom kakvu nose i ostali 4x4 predstavnici japanskog proizvođača. Suštinski dizajn novog Pathfindera pravi veliki preokret u odnosu na kockastog prethodnika, te bi po mišljenju japanskih stratega trebao da se dopadne širom krugu publike.

 

Činjenica da Japanci od samog predstavljanja u prvi plan ističu da će Pathfinder biti dostupan kao sedmosjed, odnosno da će nuditi veoma bogatu opremu sa detaljima poput savremenog multimedijalnog sistema, panoramskog krovnog otvora, kožnih presvlaka na grijanim i ventilisanim sjedištima, te višezonskih klima uređaja dodatno naglašava “porodičan” karakter ovog automobila, koji više nego ikada namijenjen američkom tržištu.

 

Osim modela sa 4WD pogonom u ponudi će se naći i 2WD model sa pogonom na prednje točkove što je takođe još jedna novina kada je riječ o ovom modelu, koji je prosječno 227 Kg lakši u odnosu na prethodnika. Za pogon novog Pathfindera za sada je namijenjen samo 3.5-litarski V6 benzinac sa 260 KS i Xtronic varijabilnim mjenjačem. O eventualnom dizelašu za sada nema riječ, mada bi za potrebe evropskog tržiđta ovaj model kao i Murano vjerovatno mogao dobiti 2.5 dCi agregat. 

Datum objave: 07/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook