Naslovna > Automobili > Aston Martin > AM-RB 001 > Potvrđen razvoj sportskog modela sa motorom Formule 1

Mercedes-AMG

Potvrđen razvoj sportskog modela sa motorom Formule 1

Tokom Mercedes-Benz Media Nighta uoči otvaranja Pariz Motor Showa potvrđen je razvoj hiper sportskog modela sa motorom F1.

Da rijetka konkurencija ne bi previše odmakla Mercedes je objavio da su glasine vezane za razvoj hipe sportskog automobila tačne. Iako su svi dosadašnji automobili iz AMG pogona po svim parametrima spadali u sportske ovo će biti prvi pravi hypercar sa oznakom Mercedes-AMG.
Pogonski sklop vodi porijeklo iz aktuelne Formule 1 što znači da se radi o hibridnom sklopu. SUS motor je 1,6 litreni turbo benzinac uparen sa KERS sistemom. Novi će model, najvjerovatnije, nositi oznaku R50 i raspolagat će sa više od 1,000 KS bez kojih ne bi mogao nositi titulu Hypercar.

 


Monokok ''šasija'' bit će izrađena od karbona te će većini tehnoloških rješenja biti konkurentina: Porsche 918 Spyder, LaFerrari, McLaren P1 i najavljenom Aston Martinu AM-RB 001 koji se razvija sa F1 ekipm Red Bull.
Finalna verzija trebala bi biti predstavljena iduće godine na Frankfurt Motor Showu.  
Obzirom na višegodišnju dominaciju Mercedes-AMG-a u najbržem cirkusu na svijetu vjeruje se da pronalaženje kupaca, usprkos visokoj cijeni, neće biti nikakav problem.

 

Datum objave: 29/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook