Naslovna > Teme > Predsjednik spašava radna mjesta

Zanimljivosti

Predsjednik spašava radna mjesta

Krajem septembra predsjednik SAD je predstavio električni kamionet pod nazivom Lordstown Endurance koji će se sklapati u bivšoj GM fabrici u Ohaju...

Politički analitičari ocjenjuju ovaj neobičan potez kao pokušaj osvajanja što većeg broja glasova u američkoj saveznoj državi Ohajo. Iako je GM pomogao Lordstown Motorsu da pokrene proizvodnju nakon što je obutavljena produkcija modela Chevrolet Cruze, on je u cijeloj priči prikazan kao negativac zbog odluke o zatvaranju ovog pogona.

 

 

 

Predsjednik SAD Donald Trump je svojevremeno izjavio „Radimo na tome jako dugo i naporno jer je General Motors napustio pogon“. Nedugo nakon toga, Trump je „izgledio stvari“ izjavom „pretpostavljam da je General Motors vaš partner“.

 

Savjetnik za trgovinu u Bijeloj kući, Peter Navaro, takođe je istakao kako je GM-ova odluka uticala na državu Ohajo – „Kada je GM zatvorio taj pogon, to je bio razoran udarac za dolinu Mahoning. Predsjednik je krenuo u akciju, senator Portman je krenuo u akciju!“ Prema Navarru, ovaj potez je uvjerio GM da pomogne – „Počeli smo sarađivati sa GM-om, koji je na sebe preuzeo partnerstvo kako bi bi došlo do realizacije plana i velikodušno im je pružio podršku Lordstownu i dao im smjernice“.

 

 

 

„Lordstown u Ohaju je primio snažan udarac kada je GM odlučio obustaviti proizvodnju Chevroleta Cruze i povući se. Petnaest hiljada radnika je istog momenta ostalo bez posla. Oni su zapravo vremenom smanjivali radnu snagu kako bi na kraju ovo što bolje izveli“ – oglasio se senator Robert Portman.

 

Izvršni direktor Lordstown Motorsa, Steve Burns, je otkrio još jenu infomaciju u veži sa proizvodnjom koja nije pomenuta u službenom predstavljanju. Prema njemu, kompanija će svake godine proizvoditi više od 100 hiljada jedinica kada krene raditi „punom parom“, što je dosta više od 20 hiljada jedinica najavljenih za narednu godinu. Kompanija planira prve isporuke već u januaru 2021. godine.

 

Cijela ova situacija pokazuje kako proizvodnja automobila nije samo ekonomski relevantna, već je i oružje koje političari lako mogu upotrijebiti u svoju korist ili protiv svojih suparnika. To je dio naslijeđa sa kojima se tradicionalni proizvođači automobila moraju nositi i koji se vrlo lako može okrenuti protiv njih.

 

 

 

GM je srećom našao rješenje u vidu partnerstva sa kompanijom LG Energy Solution i obavezao se da će uložiti sredstva u otvaranje pogona za proizvodnju baterija u Ohaju kao kompenzaciju za fabriku koju je zatvorio. Međutim, ostaje pitanje šta će biti ako do toga ipak ne dođe? Političari bi mogli predložiti zabranu otpuštanja zaposlenih u kompanijama koje imaju dobit. To se več dešava u pojedinim zemljama, bez obzira koliko to apsurdno zvučalo.

 

Prema mišljenju analitičara, ukoliko političar sa takvim stavom pobijedi na izborima ovakav zakon bi mogao stupiti na snagu. Kompanije spremne da zatvore stare pogone kako bi promijenile svoj način poslovanja to više ne bi mogle da urade. Mogle bi biti prisiljene sa nastave produkciju vozila sa konvencionalnim pogonima na fosilna goriva umjesto sa električnim pogonskim sklopovima kako ne bi došlo do gubitka radnih mjesta.

 

Da li se to američka industrija, perjanica kapitalizma okreće kontrolisanim metodama socijalističke planske ekonomije, ostaje da se vidi...

Datum objave: 02/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook