Naslovna > Automobili > McLaren > P1 > Predstavljen 671 KS snažan hibrid

McLaren Artura

Predstavljen 671 KS snažan hibrid

Prvi serijski McLaren sa hibridnom tehnologijom zvanično je predstavljen pod nazivom Artura, a da se radi o pravom super sportskom automobilu potvrđuje ubrzanje od 0-100 km/h za 3 sekunde...

Još 2012. godine McLaren je predstavio hiper automobil P1, prvi hibridizovani proizvod brenda koji je ponudio kombinovanu snagu od 903 KS i ubrzanje od 2,8 sekundi. Električni domet je iznosio 31 kilometar, ali najveći problem ovog automobila bila je cijena od preko milion dolara. Sada, McLaren je ponudio automobil gotovo istih elektrifikovanih performansi, ali po mnogo prihvatljivijoj cijeni. Artura je prvi hibridni model brenda u serijskoj proizvodnji.

 

 


Hibridnu kombinaciju čine 3,0-litarski V6 sa dva turbopunjača koji samostalno proizvodi 577 KS i elektromotor koji dodaje dodatnih 94 KS za ukupnu snagu od 671 KS i 804 Nm obrtnog momenta. Ovaj pogonski sklop katapultira Arturu od 0-100 km/h za svega 3 sekunde, što je samo 0,2 sekunde slabije od P1. Što se tiče samo dometa, Artura može u električnom režimu preći 31 kilometar, a vrijeme punjenja od 0-80% iznosi dva i po sata.

 

 


Artura je prvi model brenda koji koristi McLarenovu karbonsku laganu arhitekturu. Riječ je o platformi koja je posebno dizajnirana za smještaj hibridnih pogonskih sklopova poput ovog, sa posebno oblikovanim aluminijumom i karbonskim vlaknima koji omogućavaju skladne proporcije, a težinu drže na minimumu. Artura tako teži oko 1,500 kg, hibridne komponente poput motora i baterijskog pakovanja teške su svega 130 kg, dok je sam benzinski motor težak 160 kg, što je za oko 50 kg lakše od prethodnog V8 agregata.

 


Nova MCLA arhitektura  takođe omogućava McLarenu da prvi put integriše brojne aktivne sigurnosne funkcije. Standardno za Arturu su dostupni: prilagodljivi tempomat, upozorenja za napuštanje trake, asistencija za duga svjetla i prepoznavanje znakova. Tehnologija je i u unutrašnjosti značajno napredovala, jer je novi model dobio novi infotainment sistem (MIS II) sa ekranom visoke rezolucije, Apple CarPlay i Android Auto podrškom i novim softverom sa Drift Control funkcijom.

 

McLaren Artura se nudi u tri nivoa opreme, Performance, TechLux i Vision, a svaki od njih nosi prepoznatljive elemente. Početna cijena McLaren Artura modela iznosi 225,000 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Datum objave: 17/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook