Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Actros > Predstavljen akumulatorski električni kamion na duge relacije

Mercedes-Benz eActros 600

Predstavljen akumulatorski električni kamion na duge relacije

Mercedes je planirao da električni kamion za teška opterećenja definiše novi standard u pogledu tehnologije, održivosti, dizajna i profitabilnosti...

Mercedes-Benz kamioni su nedavno predstavili svoj eActros 600, električni kamion namijenjen dugim relacijama. Naziv "600" označava impresivni kapacitet baterije od preko 600 kilovat-časova, a osim toga kamion takođe dolazi sa novom, visoko efikasnom električnom pogonskom osovinom koju je razvila kompanija. Sve to omogućava e-kamionu da pređe udaljenost od čak 500 kilometara bez potrebe za međupunjenjem. Ovo znači da eActros 600 može da pređe znatno više od 1.000 kilometara dnevno, a ova izvanredna karakteristika je omogućena međupunjenjem tokom zakonom predviđenih pauza vozača, bez potrebe za punjenjem sa izuzetno visokim snagama (megavatima).

 

 

 


Približno 60% dugih vožnji koje obavljaju korisnici Mercedes-Benz kamiona u Evropi ima rastojanje manje od 500 kilometara. To znači da postoji dovoljna infrastruktura za punjenje na njihovim depoima i mjestima za utovar i istovar u takvim situacijama. Međutim, kako bi se električni kamioni održali za transport na velike udaljenosti širom Evrope, ključno je kontinuirano proširenje javne infrastrukture za punjenje za sve ostale potrebe.

 

 

 

Karin Radstrom, izvršni direktor Mercedes-Benz Trucks-a: „eActros 600 predstavlja transformaciju drumskog teretnog transporta ka CO2 neutralnosti kao nijedan drugi kamion sa trokrakom zvijezdom. Karakteriše ga veoma inovativna pogonska tehnologija koja našim kupcima može ponuditi posebno visoku energetsku efikasnost, a time i profitabilnost. Ovo čini ulazak u e-mobilnost još privlačnijim za operatere voznih parkova.”

Datum objave: 12/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook