Naslovna > Automobili > Kia > EV5 > Predstavljen električni SUV i koncepti EV3 i EV4

KIA EV5

Predstavljen električni SUV i koncepti EV3 i EV4

Južnokorejska kompanija želi ponuditi kupcima niz manjih električnih opcija u cjenovnom rangu između 30.000 i 80.000 dolara...

Kompanija KIA nedavno je predstavila svoj prvi električni SUV, EV5, na svom prvom godišnjem događaju posvećenom električnim vozilima pod nazivom "EV Day." Pored toga, predstavila je i dva nova električna koncepta, EV3 i EV4, koji najavljuju pristupačnije modele električnih automobila koji bi se trebali pojaviti na tržištu sljedeće godine. Kia ima ambiciozne ciljeve, uključujući prodaju "zacrtanih" milion električnih vozila do 2026. godine, a planira da dostigne više od 1,6 miliona prodatih električnih automobila godišnje do 2030. godine.

 

 

 


Kia je predstavila dva električna koncepta, EV3 i EV4, koji najavljuju pristupačnije modele električnih automobila. EV3 je kompaktni SUV koji će se pozicionirati ispod srednje velikog modela EV5. S druge strane, EV4 će biti četverovratni sedan sa coupeovskim dizajnom na zadnjem dijelu, što je i dalje popularno u segmentu automobila. Kia je posebnu pažnju posvetila unutrašnjosti oba koncepta, ističući upotrebu prirodnih materijala i održivih procesa kako bi smanjila emisiju. Ostatak događaja EV Day fokusirao se na strategiju razvoja električnih vozila, infrastrukturu punjenja, upotrebu AI tehnologije i druge aspekte. Koncept EV3 dijeli dizajnerski jezik sa modelom EV9, ali ima svoje jedinstvene karakteristike. Prednji dio je blago oblikovan, a kompaktne dimenzije nisu narušene. Dizajn kombinuje blage krivine i oštre ivice, što je ključni element KIA-ine dizajnerske filozofije. Set felgi podsjeća na onaj na modelu EV9. Unutrašnjost EV3 koncepta promoviše "emocionalno blagostanje" kroz blago osvjetljenje, ergonomska sjedišta i minimalistički pristup. Kia je posebno vodila računa o održivosti, pa su sjedišta izrađena od prirodnih vlakana sa izuzetno čvrstom strukturom, što potpuno eliminiše otpad u poređenju sa tradicionalnim karbonskim materijalima. Centralna konzola je proizvedena od gljivinih korijena putem bioproizvodnje.

 


Kia je jasno naglasila da će koncept EV4 zadržati veći dio svog spoljnog izgleda i u produkcijskoj verziji, sa minimalnim promjenama. Dizajn sa složenim površinama u skladu je sa ostalim električnim modelima kompanije, ali silueta je elegantnija, a prednji dio automobila nešto niži. Iako tvrdnja iz Kia-e da koncept EV4 "redefiniše električne limuzine" može biti pomalo prenaglašena, profil koncepta podsjeća na sportske i trkaće automobile. Unutrašnjost koncepta EV4 sledi dizajn koncepta EV3 i koristi nove materijale. Međutim, umjesto koru gljiva, centralna konzola modela EV4 izrađena je od konopljinih vlakana. Konoplja je brzo rastuća biljka koja zahtijeva minimalne resurse tokom uzgoja. U proizvodnji unutrašnjosti takođe se koristi 100% reciklirani pamuk prirodno obojen ljuskom oraha. Ručno pletene tkanine koriste se za 3D tkanu završnu obradu prtljažnog prostora i za tapaciranje instrument table. Sličan koncept primijenjen je i na presvlake sjedišta u modelu EV3. EV4 uvodi i novu funkciju "Mind Modes" koja prilagođava ambijentalno osvjetljenje i obrasce ventilacije u zavisnosti od izabranog moda. Na primjer, režim "Perform" pruža vozaču sve potrebne informacije tokom dinamične vožnje, dok režim "Serenity" koristi digitalne grafike za stvaranje opuštajućeg ambijenta.

 


Kia planira lansiranje kompaktnog električnog SUV-a EV3 sljedeće godine, dok će se lansiranje produkcijskog modela EV4 očekivati nešto kasnije. Oba modela će biti bazirana na E-GMP platformi, koja omogućava korišćenje baterija kapaciteta 58 kWh i 77,4 kWh, kao i kod većeg modela EV6. Takođe, Kia je predstavila kompaktni električni SUV EV5, koji će biti proizveden u Kini i Južnoj Koreji. Ovaj model će biti dostupan u tri verzije: standardnoj, long-range i long-range AWD. Standardna verzija će imati bateriju kapaciteta 64 kWh i motor snage 160 kW, pružajući domet od 530 km. Long-range verzija će posjedovati bateriju kapaciteta 88 kWh i isti motor, sa dometom od 720 km. Long-range AWD model će koristiti istu bateriju od 88 kWh, s prednjim motorom snage 160 kW i zadnjim motorom snage 70 kW, pružajući očekivani domet od 650 km. Takođe, brzo punjenje će omogućiti da se baterija napuni od 30% do 80% za 27 minuta. Što se tiče sigurnosti, EV5 je opremljen sa sedam vazdušnih jastuka, naprednim sigurnosnim pojasevima i nizom sigurnosnih sistema.

Datum objave: 14/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook