Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Predstavljen Golf 7 u BiH

Zvanično

Predstavljen Golf 7 u BiH

Pred mnogobrojnim predstavnicima medija iz svih dijelova BiH, Volkswagen je u Sarajevu zvanično predstavio novu generaciju Golfa

Svake godine u BiH se proda oko 500 jedinica modela Golf, a importer ovog vozila za naše tržište, ASA Auto, ima isti cilj za narednu godinu, što bi značilo da će nova „sedmica“ imati oko 6% od ukupnog tržišnog učešća.  Ambiciozni planovi se temelje na činjenici da je kompaktna klasa već dugi niz godina najpopularnija u našoj zemlji, te  Škoda Octavia i VW Golf  spadaju u najprodavanije modele u zemlji.

 

Nova „sedmica“ dizajnerski se ne razlikuje mnogo od prethodnika, te ih je moguće diferencirati na osnovu tek nekoliko detalja. U odnosu na Golf 6 nova generacija je niža, a najlakši način za raspoznavanje između ova dva modela su svjetlsosne sekcije, koje se bitno razlikuju i bočni retrovizor koji je na „sedmici“ spušten na sama vrata a ispred kojeg se nalazi malo trougaono staklo, što na „šestici“ nije slučaj.  Iako je u vanjštini malo novih detalja, ispod lima je Golf 7 potpuno nov automobil, izrađen na modularnoj MQB platformi.  Nova platforma Golfu je donijela manju težinu za stotinjak kilograma, te nižu emisiju Co2 i manju potrošnju, s obzirom na standardizovanu ugradnju agregata pod određenim uglom.

 

 

Podatak da svaki Golf 7 u BiH dolazi sa touchscreen monitorom na centralnoj konzoli, najbolje ilustruje nivo opremljenosti ovog automobila. Tehnoloških inovacija i pomoćnih sistema je zaista mnogo, a neka od njih nisu dostupna ni u vozilima više klase. Tu su Park Assist, kočnica za sprečavanje lančanih sudara, Proaktivni sistem za zaštitu putnika u vozilu PreCrash, sistem za posmatranje okoline, Light Assist, Lane Assist, Sisem za prepoznavanje saobraćajnih znakova itd.  Zanimljivo je da je Golf 7 opremljen sistemom u kojem vozač bira između četiri tipa vožnje: Comfort, Normal, Sport i Eco. Osim toga vozač dodatno može podešavati parametre unutar ovih modova, na način da recimo motor stavi u režim Eco a upravljač u mod Sport.Novi Golf  sa 1.2-litarskim TSI agregatom sa 85 KS i paketom opreme Trendline zajedno sa još nekoliko značajnih stavki iz paketa dodatne opreme košta 30.900 KM, dok najjeftiniji dizelaš opremljen 1.6-litarskim TDI agregatom sa 105 KS  i paketom opreme Trendline sa dodatnim opcijama košta 37.160 KM.

Datum objave: 22/11/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook