Naslovna > Vijesti > Predstavljen koncpet Cross GT

KIA

Predstavljen koncpet Cross GT

Predstavljanjem novog koncepta KIA je dala jasan signal da u budućnosti želi konkurisati velikim SUV modelima premium klase

Dok njemački proizvođači automobila u posljednje vrijeme svoje game proširuju malim vozilima, korejanci (KIA i Hyundai) jasno flertuju sa idejom velikih premium vozila.  Jasnu naznaku poslala je KIA sa Salona automobila u Chikagu, gdje je predstavljen koncept Cross GT. 

 

Ovim konceptom KIA pokazuje želju za vozilom većim od Sorenta, a zanimljivo je da Cross GT ima pogon na zadnje točkove. Možda iz KIA-e neće reći direktno, no jasno je da ovim vozilom korejski proizvođač želi stovoriti konkurenciju BMW X5 i X6.  Na sajmu KIA nije otrkila previše podataka o ovom vozilu, osim činjenice da je međuosovinski razmak na konceptu veći za 399 mm u odnosu na Sorenta, a ukupna dužina vozila je 4,897mm. Koncept pokreće hibridni sistem sa V6 i elektromotorom. 3.6-litarski „šestak“ uparen je sa osmostepenom automatskom transmisijom, a između njih je elektromotr koji samostalno omogućava autonomiju automobilu od 20-tak kilometara. Oba motora u kombinaciji proizvode 400 KS.  

 

Datum objave: 08/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook