Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Predstavljen novi Audi A3 i redizajnirani Q5

Prezentacijom u Sarajevu

Predstavljen novi Audi A3 i redizajnirani Q5

Bosanskohercegovačko tržište bogatije je za nove Audijeve modele: potpuno novi A3 koji dolazi na novoj MQB platformi i redizajnirani Q5

Još 1996. godine Audi je na tržište plasirao premium segment kompaktnih vozila s modelom A3, a sada je već treća generacija ovog uspješnog modela spremna za tržište. Novi A3 tehnološki je vrlo napredan automobil koji obiluje inovacijama na svim područjima.

 

Audi tehnologija izuzetno lagane karoserije pomogla je da karoserija ovog privlačnog automobila s troja vrata – u odnosu na prethodni model, bude do 80 kg lakša. Šasija je ugođena za sportski i agilan stil vožnje. Motori su snažni ali izuzetno efikasni, a unutrašnjost je vrlo elegantna i dinamična. Novi A3 donosi brojne nove tehnologije u sistemima za pomoć vozaču i u infotainment sistemu, koje postavljaju nove granice među standardima u tom segmentu automobila.

 

""Stalna primjena principa izuzetno lagane konstrukcije Audi kompaniju je dovela do toga da novi A3 1,4 TFSI teži samo 1.175 kg – što ga čini značajno lakšim od automobila iz konkurencije. Prednji blatobrani i poklopac motora izrađeni su od aluminija; karoserija automobila također velikim dijelom sadrži čelik visoke i izuzetno visoke čvrstoće, te vruće oblikovan čelik.Potpuno nova unutrašnjost vozila Audi A3 privlači pažnju vodoravnim linijama kokpita koji izgleda kao da lebdi, prevladavaju materijali visoke kvalitete, a također su očigledne i visoka kvaliteta izrade i ergonomija. Posebno treba istaknuti četiri okrugle mlaznice zraka, elegantnu kontrolnu ploču, sklop instrumenata i klima uređaj koji se nalazi u serijskoj opremi.

 

 

""Drugo tehničko područje u kojem se novi Audi A3 ističe kao predvodnik jesu novi sistemi za pomoć vozaču izuzetno visokih performansi. To uključuje adaptivni tempomat s radarima, Audi sistem za pomoć pri promjeni vozne trake, Audi aktivni sistem za zadržavanje u prometnoj traci, sistem za otkrivanje prometnih znakova, asistent za parkiranje i osnovni sigurnosni sistem Audi pre sense. Niko od konkurencije ne nudi sličan obim sistema.U području infotainment sistema također dolazi inovativna, modularna konstrukcija s brojnim raznolikim komponentama. To uključuje sistem ozvučenja Bang & Olufsen i MMI navigacijski sistem plus. Oni su savršeno dopunjeni Bluetooth telefonom s mogućnošću spajanja na internet i WLAN hotspotom. On putnicima omogućuje pristup internetu u vožnji; za vozača postoje brojne korisnički prilagođene mrežne usluge u sklopu Audi connect paketa.

 

""Ovaj SUV visokih performansi dobio je mnoga nova rješenja u području dizajna, sistema informacije i zabave, sistema pomoći, kao i motora.Sportske proporcije karakterišu izgled Audija Q5. Oštri rubovi tornado linije dodatno naglašavaju njegov jedinstven dizajn. Stražnji poklopac prtljažnika napravljen je od aluminija, što ga jasno identificira kao pripadnika velike i uspješne Audi porodice. Elegantni oblik linije krova jasno govori o kupeovskom stylingu Audija Q5.Prednja sjedala mogu se, po želji, električno podešavati, grijati i hladiti. Izbor materijala, boja i presvlaka također je proširen – tri nove unutrašnje boje, tri vrste presvlaka od tkanine i tri od kože, kao i u seriji dostupni dekorativni umeci Monometallic platina i Monometallic tartuf bež; u opciji se nude još tri varijante od skupocjenog furnira i jedna aluminijska varijanta dekorativnih detalja.

 

 

 

""U okviru komfor-paketa Audi nudi atraktivnu dodatnu opremu: paket pomoći za vozača obuhvata adaptive cruise control, Audi active lane assist i sistem pomoći kod parkiranja plus.Za unaprjeđeni model Q5 nudi se širok izbor sistema za informacije i zabavu. U vrhu ponude nalazi se Bang&Olufsen audio sistem. Bluetooth autotelefon online predstavlja savršenu dopunu MMI navigacije plus. Njegova WLAN-hotspot tačka spajanja omogućava putnicima pretraživanje interneta i e-mail komunikaciju preko njihovih mobilnih uređaja; što se tiče vozača, ovaj sistem uvodi Audi connect online usluge.Cijene unaprjeđenog modela Q5 nisu izmijenjene u odnosu na postojeći model; početna cijena modela Audi Q5 2.0 TDI (105kW) je 59.329 KM, a najprodavanijeg modela Audi Q5 2.0 TDI quattro (105kW) iznosi 63.775 KM.

Datum objave: 10/10/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook