Naslovna > Automobili > Hyundai > Bayon > Predstavljen novi crossover

Hyundai Bayon

Predstavljen novi crossover

Hyundai je predstavio novog, trenutno najmanjeg crossovera unutar game, koji sa neobičnim stilom i prostranom unutrašnjosti sasvim sigurno ima svoju ciljnu grupu...

I dok mnogi strpljivo čekaju da se Hyundai oproba u nekim novim segmentima poput Santa Cruz pickupa ili pravog sportskog automobila, u kompaniji su odlučili izbaciti još jedan crossover. Suprotno prvobitnim izvještajima, Bayon zapravo nije znatno manji od Kone. Sa 4,18 m dužine, 1,77 m širine i 1,49 m visine, subkompaktni crossover je samo nešto kraći od Kone (4,21 m), dok je malo uži i ima nešto nižu liniju krova. Međuosovinsko rastojanje mjeri 2,58 metara, malo manje od Kone, dok prtljažnik broji 411 litara, čime nadmašuje Konu.

 

 


Iako je Hyundai već imao predstavnika u B segmentu u vidu Venue modela koji se prodaje u Sjevernoj Americi, u kompaniji su ipak odlučili razviti zaseban model koji predstavlja crossover verziju i20 superminija.  Dizajn je, kako je to odavno praksa u Hyundaiju, potpuno jedinstven sa podijeljenim svjetlima i oštrim linijama, slično kao na novom Tucsonu. Iako je sa vanjske strane teško vidjeti poveznicu sa i20 modelom, u unutrašnjosti stvari su jasnije. Kontrolna tabla u potpunosti je prenesena, a sastoji se od para ekrana od 10,25 inča za instrumente i multimediju.

 

Slična priča je i ispod kože gdje Bayon nasljeđuje motorne jedinice hatchbacka. Osnovni motor je 1,2-litarski atmosferski benzinski agregat sa 84 KS i manuelni mjenjač sa 5 stepeni prenosa. Sljedeća stepenica je 1,0-litreni turbobenzinac sa tri cilindra koji isporučuje 100 KS uz manuelni šestostepeni mjenjač ili opcionalno uz sedmostepeni automatski mjenjač. Isti motor dostupan je i sa snagom od 120 KS uz blagu hibridnu tehnologiju. S obzirom da se radi o urbanom crossoveru, Hyundai će Bayona prodavati isključivo sa prednjim pogonom.

Datum objave: 02/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook