Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Predstavljen novi EQC

Mercedes

Predstavljen novi EQC

Mercedes-Benz EQC pokreću dva asinkrona električna motora od kojih je jedan zadužen za prednju, a drugi za zadnju osovinu pa je time riječ o modelu s pogonom na sva četiri točka...

Mercedes je u Stockholmu predstavio svoj prvi električni serijski crossover model EQC. Radi se o produkcijskoj verziji studije Generation EQ koja je prvi put predstavljena 2016. na tadašnjem Sajmu automobila u Parizu, a s dolaskom ovog automobila na tržište sredinom sljedeće godine Mercedes-Benz će započeti svoju novu, električnu eru. EQC je prvi član nove linije EQ pod kojom će Mercedes ubuduće tržištu nuditi električno pokretane automobile. Kako i sam EQC pokazuje, ovi će se modeli odlikovati jedinstvenim dizajnom. Mercedes-Benz EQC pokreću dva asinkrona električna motora od kojih je jedan zadužen za prednju, a drugi za zadnju osovinu pa je time riječ o modelu s pogonom na sva četiri točka. Njihova kombinovana snaga iznosi 408 ks, a najveći obrtni moment je 765 Nm. To je dovoljno da ovaj automobil brzinu od 0 do 100 km/h postigne za 5,1 sekundu dok mu je najveća brzina elektronički ograničena na 180 km/h. Litij-ionska baterija kapaciteta 80 kWh modelu EQC omogućiti autonomiju od oko 450 km. Mercedes navodi kako će se prosječna potrošnja električne energije kretati oko 22,2 kWh/100 km što bi rezultiralo manjom autonomijom.

 

 

EQC je serijski opremljen punjačem hlađenim vodom (OBC) snage od 7,4 kW, prikladnim za punjenje izmjeničnom strujom kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje. Punjenje putem Mercedes-Benz Wallbox-a do tri puta je brže od punjenja na kućnoj utičnici. Još je brže ako se koristi istosmjerna struja, a ta se funkcija serijski isporučuje. Model EQC nudi vozaču pet programa vožnje, od kojih svaki ima drugačije karakteristike: Comfort, Eco, Max Range i Sport, a tu je i jedan individualno prilagodljiv program. Vozač može uticati na stepen rekuperacije električne energije pomoću prilagodljivog sistema regenerativnog kočenja koji se može podešavati putem poluga na upravljaču. Sistem ECO Assist vozaču pruža svu potrebnu podršku prilikom predvidive vožnje i to na način da potiče vozača na ekonomičniju vožnju. U Mercedesu pored dizajna, kao prednosti ovog automobil ističu bogatu i naprednu opremu, a tu prvenstveno mislimo na infotainment sistem MBUX, navigaciju, aktiviranje klimatizacije prije ulaska u vozilo te razne sisteme pomoći vozaču. Proizvodnja Mercedes-Benza EQC počinje 2019. godine u tvornici u Bremenu.

Datum objave: 05/09/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook