Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Predstavljen novi korejski SUV

Kia Motors

Predstavljen novi korejski SUV

Nova Kia Sportage bi se trebala naći u prodaji tokom ove godine. Peta generacija modela je potpuno drugačija od prethodne, ali se primijete dizajnerski detalji sa električne Kie EV6...

Korejski proizvođač je predstavio petu generaciju modela Sportage, čija će prodaja poeti do kraja 2021. godine. Najnoviji Kijin SUV se ističe potpuno novim izgledom i daleko modernijim enterijerom u odnosu na prethodnik, pa se očekuje da postane ozbiljna alternativa evropskim konkurentima. Predstavljena je internacionlna varijanta modela, a evropsko tržište će dobiti posebnu verziju koja će debitovati u septembru. Na eksterijeru se vide tragovi novog dizajnerskog jezika, prvi put predstavljenog na električnom modelu EV6, sa kojim ga vezuju dnevna svjetla u obliku slova C, agresivne linije poklopca motora, izgled D stuba i zadnja svijetla sa LED trakom koja se prostire čitavom širinom vozila. Sportage će prvi put biti dostupan sa dvobojnom karoserijom, a estetiku aokružuju novi aluminijumski naplaci.

 

 


Enterijer je takođe potpuno redizajniran, a dominantnu poziciju zauzimaju zakrivljeni ekrani digitalne instrument table i infotainment sistema orijentisani ka vozaču. Iako nisu objavljene njihove detaljne karakteristike, očekuje se da se radi o sistemu koji se nalazi i u novom Tucsonu, a koji se sastoji od sva 10,25-inčna displeja. Pažnja je posvećena i kvalitetu materijala, za koje se tvrdi da su mekši i ugodniji na dodir, dok se u kabini nalazi i veliki broj praktičnih pregrada za odlaganje sitnica. Na centralnoj konzoli su zadržane i fizičke komande infotainmenta, a pored njih se nalazi i shift-by-wire prekidač za odabir stepena prenosa. U Kiji su potvrdili da će se u prodaji naći i sportska X-Line varijanta modela koja će imati blago izmijenjen dizajn eksterijera uz atraktivne sportske opcije u kabini korejskog SUV-a.

 

 


Detalji o motorima i pogonu novog Sportagea još uvijek nisu poznati, ali se pretpostavlja da će agregate i veliki broj mehaničkih sklopova dijeliti sa novim Tucsonom. U tom slučaju bi trebao biti dostupne opcije pogona na prednje ili sve točkove, kao i veliki broj elektrifikovanih agregata. Motori u mild hybrid varijanti će biti upareni sa inteligentnom manuelnom transmisijom koja omogućava isključivanje motora u pojedinim trenutcima tokom vožnje zahvaljujući elektronski kontrolisanom kvačilu. U ponudi bi se trebao naći i 1.6-litarski benzinac kombinovan sa malim električnim motorom koji razvija 230 KS i 300 Nm obrtnog momenta, a isti motor u plug-in verziji omogućava električni domet blizu 50 km. Kao opcija za novi model je moguć i sistem poluautonomne vožnje sa mogućnošću ubrzavanja, kočenja i održavanja vozila u traci na kraći period bez potrebe za intervencijom vozača.

Datum objave: 08/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook