Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Predstavljen sportski automobil sa 600 KS koji će se takmičiti od 2023. godine

Ford Mustang Gen3

Predstavljen sportski automobil sa 600 KS koji će se takmičiti od 2023. godine

Nekoliko trenutaka nakon svog debija, Ford Mustang je dobio verziju Dark Horse R samo za stazu, koja predstavlja pregled šest trkaćih Mustanga koji su u pripremi. Ovi „poni“ automobili fokusirani na trke imaće verzije GT3 i GT4, kao i varijante namijenjene NASCAR-u i NHRA Factory X...

Potpuno novi Mustang GT dobija još jednu verziju trkaćeg automobila, koji će se takmičiti na Australijskom šampionatu superautomobila 2023. Ford Mustang za 2024. godinu debitovao je na Međunarodnom sajmu automobila u Sjevernoj Americi prošlog mjeseca. Ubrzo nakon svog debija, S650 je dobio dvije trkačke verzije koje će se voziti isključivo na stazi. Ford je sada otkrio još jednu verziju potpuno novog Mustanga trkaćeg automobila, koji će se takmičiti od 2023. godine.

 

 

 

Nazvan Mustang GT Gen3 Superautomobil, ovaj automobil je Fordova uzdanica za Australijsko prvenstvo u superautomobilima 2023. godine. Ovo je u isto vrijeme i prvi put da se Ford Mustang za 2024. vidi u trkačkom ruhu. Zasnovan na drumskoj verziji Blue Oval pony automobila, Mustang GT Gen3 Supercar dolazi sa karoserijom S650 i pokreće ga najnovija generacija Coyote V8 motora. Međutim, agregat je preradio Ford Performance, povećavši njegovu zapreminu na 5,4 litara.

 

 

Uz to, Coyote V8 u ovoj verziji proizvodi preko 600 konjskih snaga i više od 650 njutn-metara obrtnog momenta. Ove brojke se šalju na točkove preko 6-brzinskog mjenjača Xtrac. U saradnji sa Ford Performance, Mustang Gen3 Supercar je napravio Fordov homologacioni tim Dick Johnson Racing. Sam Dick Johnson je prvi koji je sjeo za volan novog trkaćeg automobila na Bathurst 1000 stazi.

Datum objave: 06/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook