Naslovna > Automobili > Renault > Clio > Predstavljena četvrta generacija Clia
FOTO GALERIJA (14)

Zvanično

Predstavljena četvrta generacija Clia

Renault je kao što je bilo i najavljeno, setom fotografija i određenim pojedinostima predstavio novu generaciju Clia, čija se premijera očekuje na Salonu automobila u Parizu u septembru

Prije 22 godine Renault je predstavio prvu generaciju Clia, kao zamjenu za tada izuzetno popularni Renault 5. Od tada pa do danas u više od 115 zemalja svijeta  Clio je prodat u 11.5 miliona primjeraka, pa je predstavljanje nove, četvrte generacije ovog automobila od velikog značaja za francuskog proizvođača a i javnost je prilično zainteresovana šta će to novi Clio novo donijeti. 

 

Vjerovatno jedna od najvažnijih stvari koja se treba znati o četvrtoj generaciji Clia, jeste činjenica da je njegov potpuni dizajn radio Laurens van den Acker, čovjek pod čijim se komandama razvijaju i ostali modeli ovog proizvođača.  Holandski dizajner je u Reanult stigao prije tri godine, nakon što je napustio Mazdu gdje je razvio koncepte Nagare (2006 Los Angeles), Ryuga (2007 Detroit), i Hakaze (2007 Ženeva). Van den Acker je u Renaultu razvio novi  dizajnerski  pristup i isti pokazao konceptima  the DeZir   i Captur u 2010. godini, te  Frendzy i  R-Space u 2011. godini. 

 

Novi Clio se nudi kao petovratni model sa bravama na zadnjim vratima skrivenim pored „C stuba“, što je sada postao trend kod većine proizvođača kako bi se naglasila dinamičnost automobila.  Kompanija još uvijek nije saopštila zvanične podatke o dimenzijama novog Clia, ali je rečeno da je isti niži ali i širi od svog prethodnika. Naglašeno je da je u prosjeku novi model lakši od starog za oko 100 kg.  U unutrašnjosti Renault-ova uzdanica, novi Clio, djeluje sportski ali i elegantno sa intstrument tablom koja je inspirisana avionskim krilom.  Pokazivači brzine i obrtaja su digitalni a na centralnoj konzoli je malo toga, no  od nivoa opreme Dinamique tu će se naći infotainment i navigacijski sistem sa 7-inčnim displejem.  Sve verzije novog Clia bit će opremljene „pametnim“ zvučnim sistemom, sa zvučnicima u prednjim vratima te Bluetooth i USB vezom.  Renault posebno naglašava činjenicu da će kupci po vlastitoj želji neke stvari na novom Cliu moći sami birati.  Tako će kupci imati priliku da prilagode izgled novog Clia izborom: boje rešetke grila, elemenata na vratima, instrument table, obloge vrata, upravljača, ručice mjenjača, oblika ventilacijskih elemenata, materijala na sjedištima te podnih prostirki.

 


Kada novi Clio započne svoj tržišni put u Europi krajem ove godine, nudit će se sa dva agregata. Prvi je potpuno novorazvijani 0.9-litarski trocilindraš sa Tce benzinac sa 89 KS i 135 Nm obrtnog momenta sa potrošnjom od samo 4,3 l/100km i emisijom Co2 od 99 g/km.  Pored njega u ponudi će se naći i 1.5-litarski dCi sa 89 KS i potrošnjom od samo 3,2 litra. Početkom naredne godine ovim će se agregatima pridružiti i novi 1.2-litarski  četverocilindrični benzinac sa 120 KS i 190 Nm obrtnog momenta, a bit će uparen sa novim šestostepenim mjenjačem.  Iz Renaulta je došla i zvanična potvrda da će u narednim mjesecima predstaviti i RenaultSport Clio 4, za koji se pretpostavlja da će biti pogonjen 1.6-litarskim agregatom sa turbopunjačem snage od oko 200KS.  Novi Clio će se proizvoditi u tvornici Flins u Francuskoj te u Bursi u Turskoj, a više detalja će se saznati nakon zvanične premijere u septembru ove godine na Salonu automobila u Parizu.

Datum objave: 04/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook