Naslovna > Vijesti > Predstavljena druga generacija Aurisa

Toyota

Predstavljena druga generacija Aurisa

Japanski proizvođač putem interneta plasirao prve fotografije i video, te najvažnije tehničke podatke za svoj novi kompaktni model...

Na predstojećem sajmu automobila u Parizu koji počinje 29. septembra Toyota će predstaviti drugu generaciju Aurisa. Prve oficijelne fotografije i video od danas su dostupni na internetu.
„Slijedeći tradiciju kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti Toyote, novi Auris se može pohvaliti izražajnijim i dinamičnijim vanjskim dizajnom, koji naglašava novo lice Toyote i unaprijeđenom kvalitetom interijera, koji je uz visoku kvalitetu materijala, dizajniran da što bolje prati potrebe vozača. Unaprijeđena je i dinamika vožnje dok su zadržane karakteristike modela hibridne tehnologije, u čijim prednostima uživa preko 2 miliona Toyota vozača širom svijeta“- navodi se u saopštenju za javnost Toyota BiH.

 


U njemu se dodaje da je „uzevši u obzir sve novitete u vanjskom izgledu i dizajnu interijera, novi Auris je najniže auto C-segmenta. Njegov novi vanjski izgled maksimizira prednosti frontalnog dizajna i smanjuje ukupnu visinu za 55 mm, čime omogućava odlične aerodinamične performanse od samo Cd 0.28, što doprinosi kako stabilnosti u vožnji tako i smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih plinova, te istovremeno osigurava maksimalni užitak vožnje“.

 


Druga generacija Aurisa će, kao i njegov prethodnik, biti dostupna kao hibrid sa 1.8-litarskim benzincem. U ponudi će ostati i dva dizelaša 1.4 i 2.0-litarski, te dva benzinca  1.33, te 1.6. Novi Auris biće dostupan u deset boja, uključujući četiri nove: „grey ME, avantgarde bronze, blue ME i dark steel“, dok će se „pearl white“ koristiti isključivo za hibridne modele. Pogled na dimenzije novog modela otkriva da je Auris II sa 4275 mm, 30 mm duži od prve generacije, da je širina od 1760 mm ista, a visina sa 1460 mm čak 55 mm niža u odnosu na dosadašnju. Osovinski razmak je takođe isti 2600 mm, kao i osnovni kapacitet prtljažnika od 350 litara.

 

Poboljšan je i koeficijent otpora vazduha koji je sa 0,29 spušten na 0,28 Cx. Proizvodnja nove Toyote Auris, koja je dizajnirana sa posebnim naglaskom na evropsko tržište, počinje u novembru 2012. godine u Toyotinom pogonu u Velikoj Britaniji, a prodaji startuje od januara 2013. godine.
„Predstavljanje novog Aurisa dinamičnijeg i atraktivnijeg dizajna, bolje opremljenog i najekonomičnijeg modela ikad proizvedenog, označava prvi korak u tržišnoj ofanzivi Toyote u evropskom C-segmentu“ – poručuje se u saopštenju Toyota BiH.

Datum objave: 20/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook