Naslovna > Automobili > Kia > Ceed > Predstavljena dva noviteta

Aktuelno – Kia Ceed GT i Sportage redizajn

Predstavljena dva noviteta

U susret nadolazećem proljeću Kia je bh. kupcima ponudila dva atraktivna noviteta sportski kompakt Ceed GT i redizajnirani SUV Sportage...

Ovlašćeni zastupnik korejskog proizvođača automobila za našu zemlju preduzeće Kia-C.J.I. BiH" d.o.o predstavilo je u Sarajevu dva nova modela. Riječ je o atraktivnom Ceed GT modelu i redizajniranom SUV-u Sportage.

 

 

Kia Pro Ceed GT je najsnažnija verzija iz porodice kompaktnog modela Ced koju odolikuju agresivan dizajn i sportske performanse, dostojne najboljih Gran Turismo predstavnika u klasi. Pro Ceed GT je dostpan u dvije karoserijske verzije kao kupe i petovratni hatchback model. U odnosu na ostatak Ceed game GT modeli se izdvajaju po atraktivnom “aero kitu” koji naglašava njihov sportski karakter. Tu su jedinstveni detalji poput dinamičnijih branika, sa velikim otvorima za vazduh naprijed, te dva izduvna topa i simulacijom difuzora vazduha pozadi, ali i upečatljiva LED svjetla sa četiri kockasta svjetlosna tijela.

 

S boka se GT modeli razlikuju po 18-inčnim naplatcima, iza kojih se naziru crvene kočione čeljusti, ali i po proširenim pragovima. Tu su i dva GT logotipa koji krase masku hladnjaka i peta vrata. Za pogon najmoćnijih predstavnika Ceed porodice je zadužen 1.6-litarski GDI motor sa turbopunjačem, koji razvija 204 KS i 265 NM. Ovakav pogonski potencijal u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem i prednjim pogonom dovoljan je da se od 0 do 100 km/h stigne za 7,7 uz maksimalnu brzinu od 230 km/h. Kia GT u trovratnoj karoserijskoj verziji na bh. tržištu do registracije košta 51.990 KM.

 

 

Drugi novitet koji je Kia predstavila bh. kupcima je redizajnirani SUV Sportage. Odlični prodajni rezultati, koje ovaj model ostavruje na svjetskom, ali i na tržištu BiH gdje je 2013. godine bio najprodavaniji model u klasi, sa udjelom od 24% ograničili su redizajn na par detalja. Karta koja dobija se ne mijenja i u Kiji to dobro znaju, pa su Sportageu s vana podarili tek novu masku hladnjaka, zadnja svjetla sa LED diodama, “ajkula” krovnu antenu i apletu novih alu naplataka u rasponu od 16 do 18 inča. Unutrašnjost je oplemenjena mekšim materijalima na instrument panelu i oblogama vrata, novim “Supervision” sportskim mjeračima sa 4,2 inčnim LCD ekranom i novim dezenima platnenih materijala. U Kiji navode da je Sportage nakon redizajna zahvaljujući određenim tehničkim promjenama bolje zvučno izolovan i ugodniji za vožnju. Unaprijeđen je i sistem upravljanja ugradnjom 4,5% brže letve volana, koji je dobio i veći ugao okretanja. Paleta agregata je ostala nepromijenjena sa 1.7 i 2.0 CRDi agregatima raspona snage od 115 do 184 KS kao okosnicom ponude i 1.6 i 2.0 GDI benzincima sa 135 i 166 KS kao interesantnim alternativama.

 

U ponudi su ostale i 2WD odnosno 4WD pogonske opcije, te ručni i automatski šestostepeni mjenjači. Najpovoljniji Sportage sa 1.6 GDI benzincem košta 38.990, a sa 1.7  CRDi dizelašom 44.490 KM. Garancija na sva Kia vozila je jedinstvena i iznosi 7 godina ili 150.000 pređenih kilometara bez ograničenja kilometraže u prve tri godine. 

Datum objave: 08/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook