Naslovna > Vijesti > Prekinuta proizvodnja Peugeota iOn i Citroena C-Zero

PSA/Mitsubishi

Prekinuta proizvodnja Peugeota iOn i Citroena C-Zero

Mala potražnja na evropskom tržištu uslovila prekid proizvodnje francuskih elektroautomobila u Japanu...

Japanska automobilska kompanija Mitsubshi potvrdila je da je obustavila proizvodnju električnih automobila Citroen C-Zero i Peugeot iOn na neodređeno vrijeme zbog veoma male potražnje za ovim vozilima na evropskom tržištu. Podsjećamo da je francuski dvojac predstavlja svojevrsne blizance Mitsubishijevog elektroautomobila i-MiEV, koji se proizvodi i prodaje još od 2009. godine. Prvobitni planovi francuske grupacije Peugeot-Citroen i japanskog Mitsubishija, koji danas sarađuju na mnogim zajedničkim projektima, bio je da se u fabrici Mizushima proizvede čak 100.000 malih gradskih električnih automobila sa znakom Peugeota i Citroena.

 

Međutim, za tri godine sa proizvodnih linija u Japanu je sišlo tek 28.000 automobila sa logotipima sva tri proizvođača. Prema istraživanju JATO Dynamics vodeće svjetske kompanije za prikupljanje podataka i istraživanje tržišta u automobilskoj industriji PSA grupacija je u tekućoj godini prodala tek 935 modela C-Zero i 852 Peugeot i-On.
Na kraju saopštenja za javnost u kojem su potvrdili obustavljanje proizvodnje Citroena C-Zero i Peugeota iOn, Japanci su naglasili da se ova odluka neće odraziti na dalji razvoj električnih verzija Citroena Berlingo i Peugeot Partner, na kojem ova tri proizvođača već uveliko rade.

Datum objave: 09/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook