Naslovna > Automobili > BMW > X8 > Premijum SUV u završnoj fazi testiranja

BMW X8

Premijum SUV u završnoj fazi testiranja

Novi X8 će predstavljati sportsku alternativu elegantnijem X7, a u ponudi će se naći sportska varijanta i plug-in hibrid agregati...

Bliži se predstavljanje BMW-ovog luksuznog SUV-a koji bi se sljedeće godine trebao naći u prodaji. BMW je prije par godina zaštitio naziv X8 i tako njavio proizvodnju još jednog modela unutar svoje X porodice koja sada broji 10 modela uključujući električne iX3 i iX. Platforma na kojoj je X8 konstruisan identična je sa X7, a kao i ostali modeli sa parnim brojevima iz serije, i „osmica“ će predstavljati coupe varijantu svog konzervativnijeg rođaka. Kako su veliki SUV-ovi više svojstveni Američkom tržištu, očekuje se da će novi model biti prilagođenželjama kupaca iz tog dijela svijeta, ali i Kine, koja postaje najvažnije tržište u svijetu automobilizma. Na slikama sa testiranja se može uočiti opadajuća silueta u coupe stilu, kao  i naglašeni lukovi blatobrana.

 

 


Prednje svjetlosne grupe će biti tanje i odvojene u dvije cjeline, što je novi stilski detalj, koji je primijećen i na dolazećoj Seriji 7, koja je takođe u fazi razvoja. Unutrašnjost će biti opremljena duplim 12.3-inčnim ekranima digitalne instruent table i infotainmenta sa iDrive operativnim sistemom najnovije generacije. Iako je krov nešto niži od X7, nije potpuno spušten kao kod ostalih coupe modela u gami. Pored imena X8, BMW je zaštitio i X8 M, pa je moguće da će i najveći SUV bavarskog proizvođača dobiti sportsku varijantu. Iako X7 nema plug-in agregate, gotovo je sigurno da će ih X8 dobiti, a vjerovatno će biti riječ o xDrive 45e hibridu koji kombinuje električni motor sa 3.0-litarskim rednim šestocilindrašem i trenutno je dostupan sa modelom X5. 

Datum objave: 22/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook