Naslovna > Vijesti > Preminuo Sergio Pininfarina

U 85. godini

Preminuo Sergio Pininfarina

Nakon duge i teške bolesti u Italiji je preminuo Sergio Pininfarina, čovjek koji je Italiju učinio zemljom poznatom po odlično dizajniranim automobilima

Simbol svega što je nosilo oznaku „Made in Italy“ Sergio Pininfarina nakon duge i teške bolesti preminuo je u 85. godini života. Pininfarina je više od 50 godina posvetio radu u kompaniji koja je postala svjetski sinonim za izvanredan automobilski dizajn.  

 

Posebno će se pamtiti djela Sergia koja je stvarao 50-tih, 60-tih i 70-tih godina, što je bilo zlatno vrijeme za italijanski automobilski dizajn. Sergio je upravo posljednji predstavnik te generacije koja je automobile stvarala s ljubavlju. Sve je počelo od njegovog oca  Battista Farina s kojim je Sergio ušao u svijet automobila. 60-tih godina kompanija je postala slavna, ponajprije zahvaljujući  odličnim projketima koje su radili za Ferrari. Nakon toga porodica je promjenila prezime u Pininfarina i to dekretom predsjednika Italije, kako bi se porodica i kompanija poistovjetili.  Od 1966. godine Sergio je vodio kompaniju, a u jednom navratu je bio i predsjednik društva automobilskih radnika Italije.  

Datum objave: 03/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook