Naslovna > Automobili > Dacia > Duster > Prepoznatljiv stil

Dacia Duster za 2014. godinu

Prepoznatljiv stil

Čini se kako je Dacia 2013. godinu iskoristila za obnavljanje svojih modela. Naime, u prvoj polovini godine predstavljeni su modeli Logan i Sandero druge generacije, dok je kraj ove godine namjenjen za osvježeni Duster...

Uoči početka prodaje u Evropi, Dacia je obradovala svoje pristalice i odlučila da objavi nove fotografije svog redizajniranog modela Duster. Možda su mnogi ipak očekivali da će rumunski proizvođač automobila da uradi radikalnu rekonstrukciju dizajna spoljašnjosti, međutim, to se ipak nije dogodilo, jer je Dacia odlučila da zadrži svoj prepoznativlji stil za ovaj SUV model.

 

Iz ove kompanije ističu kako su se za ovaj korak odlučili jer su ipak željeli da zadrže svoj prepoznatljivi izgled ovog SUV modela, sa pogonom na sva četiri točka. Tu je nova maska hladnjaka, a uz nju su promjenjeni i farovi, koji sada izgledaju mnogo atraktivnije i uljepšanom Duster modelu daju još atraktivniji izgled. Pored toga, ovaj model za 2014. godinu opremljen je atraktivnim, LED dnevnim svjetima.

 

 

 

Što se promjena na zadnjem dijelu tiče, one su skoro pa i neprimjetne. Jedino što je Dacia promjenila jeste drugačiji izgled stop – svjetala. Što se tiče unutrašnjosti modela Duster, ona je redizajnirana u stilu modela Logan i Sandero. Tu je sistem za elektronsku stabilnost, te četiri vazdušna jastuka. U najbogatijem paketu opreme dostupan je i Media NAV mutlimedijalni sistem sa Bluetooth konekcijom i navigacionim sistemom.

 

Komande elektropodizača prozora više se ne nalaze na centralnoj konzoli, kao kod modela Sandero, što je svakako obradovalo mnoge. One se sada nalaze na naslonima za ruke na vratima, što je mnogo praktičnije i jednostavniji, a to je bilo i za očekivati, jer je to trenutno slučaj na većini savremenih automobila.

 

Promjene su obuhvatile motore. Po prvi put u pogonsku paletu uključen je novi, četvorocilindarski 1.2 litarski turbo – punjeni beznzinac sa 125 KS. On je kao takav povezan sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Prema fabričkim podacima, prosječna potrošnja modela sa pogonom na prednje točkove iznosiće 6,3 l/100 km. Do 100 km/h Duster će sa ovim motorom stizati za 9,6 sekundi.

 

Pored ovog novog benzinskog motora, Duster će zadržati svoju već dobro poznatu pogonsku gamu. Naime, tu su 1.6 litarski benzinac sa 105 „konja“, te 1.5 litarski dCi motor sa 90 i 110 KS. U opciji će svakako da budu varijante sa pogonom na prednje, i na sva četiri točka.

 

 

Datum objave: 04/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook