Naslovna > Automobili > Volvo > EX30 > Procurile prve informacije prije zvaničnog predstavljanja sljedećeg mjeseca

Volvo EX30

Procurile prve informacije prije zvaničnog predstavljanja sljedećeg mjeseca

EX30 će imati najniži koeficijent zagađenja od svih dosadašnjih Volvo modela, sa ciljanim smanjenjem od 25% u odnosu na XC40/C40 Recharge, a to će se prije svega postići upotrebom recikliranih materijala u fazi proizvodnje...

Prve naznake izgleda i informacije o novom Volvo EX30 slučajno su procurile putem Volvoovog konfiguratora.  EX30 kratko pojavio na Volvoovom web sajtu, prije nego što je brzo uklonjen. Jasno je da će EX30 dijeliti mnogo dizajnerskih karakteristika sa flagship modelom EX90, međutim, on će biti značajno manji, čak manji od XC40. Prije nekoliko mjeseci preko patentnih slika koje su procurile u Kini takođe se mogla dobiti predstava o tome kako će EX30 izgledati. Ono što se za sada zna je da će EX30 imati dvije opcije baterija. Osnovna opcija će biti paket od 51 kWh, dok će takođe biti dostupna baterija od 69 kWh koja će imati domet do 480 kilometara.

 

 

 


Još nije poznato da li će EX30 standardno dolaziti sa LiDAR tehnologijom, kao EX90 koji dolazi sa 5 radara, 8 kamera i 16 ultrazvučnih senzora i dizajniran je da bude pionir u prostoru autonomne vožnje. Međutim, troškovi EX30 mogu značiti da će morati da se odrekne takve tehnologije, barem u osnovnoj verziji. Volvo će u potpunosti otkriti EX30 7. juna. Očekuje se da će kompaktni crossover stići na britanske obale do početka 2024. godine. Očekujte početnu cijenu koja će se takmičiti sa modelima poput Tesla Model Y, VW ID.4 i Kia EV6.

Datum objave: 30/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook