Naslovna > Automobili > Opel > Astra > Prodaja Opelovih vozila veća za 15 odsto u prošloj godini

Snažan globalni rast

Prodaja Opelovih vozila veća za 15 odsto u prošloj godini

Opel je ukupno ostvario značajan rast širom svijeta u C-segmentu. U poređenju s prethodnom godinom, brend je prodao približno 57 odsto više primjeraka modela Astra i Grandland...

Opel je ostvario značajan rast u svom poslovanju tokom 2023. godine zahvaljujući povećanju prodaje od 15 posto. To je najveći procenat rasta u preko 20 godina. Globalna prodaja dostigla je oko 670.000 vozila, što je ovom njemačkom proizvođaču obezbijedilo najveći broj registracija u posljednje četiri godine. Opel je završio 2023. godinu sa tržišnim udjelom od oko 5,3 posto na domaćem njemačkom tržištu. S druge strane, Vauxhall je zabilježio tržišni udio od šest posto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Opel je takođe uspješno poslovao i u Turskoj, gdje drži tržišni udio od šest posto.

 

 

 

 

Kupci su izuzetno dobro prihvatili električna baterijska vozila (BEV). Prodaja od oko 90.000 BEV-ova predstavlja značajan skok od čak 22 posto u poređenju sa prethodnom godinom. Ovaj impresivan porast jasno ističe uspjeh Opelove strategije elektrifikacije. Prošle godine, Opel je ostvario snažan rast i izvan tržišta EU 29, povećavajući prodaju za oko 62 posto na ukupno 101.000 vozila, što čini 15 posto ukupne prodaje ovog njemačkog brenda. Opel i Vauxhall zajedno su isporučili 125.000 lakih komercijalnih vozila širom svijeta, što predstavlja rast od 26 posto u poređenju sa 2022. godinom. Ovi brendovi zauzimaju vodeću poziciju među električnim kombijima u Evropi (EU 29) sa prodajom od oko 17.000 primeraka modela Combo Electric, Vivaro Electric i Movano Electric.

 

 

Opel je nastavio rasti i u izuzetno konkurentnom C-segmentu. Astra je tokom 2023. godine uspela udvostručiti prodaju svih verzija pogonskih sklopova na evropskom tržištu (EU 29), dok je u Njemačkoj zauzela peto mjesto u svom segmentu. Corsa je još jednom dokazala svoj status bestselera tokom prošle godine. Na dva najveća tržišta, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, Corsa je bila najpopularniji automobil u B-segmentu. U Grčkoj je čak postala najprodavaniji automobil na nivou države. Pored vodeće pozicije u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, Corsa Electric je zauzela drugo mjesto po broju registracija u svom segmentu u Italiji, Holandiji, Portugalu i Austriji. Mokka Electric je postala najpopularniji SUV u B-segmentu u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u Njemačkoj, Španiji, Poljskoj i Belgiji zauzela drugo mjesto po broju registracija.

Datum objave: 13/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook