Naslovna > Automobili > Ford > Tourneo > Prudkcijska izvedba Tournea
FOTO GALERIJA (7)

Ford

Prudkcijska izvedba Tournea

Ford će na predstojećem Salonu komercijalnih vozila u Birminghamu u aprili predstaviti produkcijsku izvedbu Tournea koju smo kao koncept vidjeli na završenom ženesvkom sajmu

Samo nekoliko dana nakon završetka najvećeg svjetskog automobilskog sajma, onog u Ženevi, Ford je pokazao produkcijsku verziju Tournea, kojeg smo u Ženevi vidjeli kao koncept. Novi model će premijerno biti prikazan narednog mjeseca u Birminghamu, na Salonu komercijalnih vozila.

 

U Fordu nisu štedjeli epitete kada su opisivali ovo vozilo, te su ga nazvali revolucijskim u gami komercijalnih vozila Forda. Vozilo će se nuditi u kombinaciji sa osam ili devet sjedišta, a imat će i dvije dužine te dva međuosovinska razmaka. Kraći Tourneo ima 4,97 m, dok je duža varijanta veća od pet metara sa dužinom od 5,34 m.  Duža izvedba neće donijeti dodatni prostor između sjedišta u odnosu na kraću varijantu, već je isključivo namjenjena za povećanje kapaciteta prtljažnika. Ford je saopštio da će se sva sjedišta u vozilu moći podešavati po raznim parametrima, a moguće je i odstranjivanje jednog ili više sjedišta kako bi se dobio dodatni prostor. Tourneo je opremljen Fordovim SYN sistemom koji dozvoljava mogućnost glasovnog upravljanja, a tu su i Lane Keeping Alert,  Driver Alert sistem  i kamera za vožnju unatrag.  Snaga se prenosi isključivo na prednju osovinu i to preko šestostepene manuelne transmisij a dolazi iz poboljšanog 2.2-litarskog Duratorq TDCi agregata koji će se isporučivati u tri izvedbe: sa 100, 125 i 155 KS.  Prema fabričkim podacima, novi Fordov model troši 6,9 litara goriva na 100 pređenih kilometara i ima emisiju Co2 od 182g/km.  Tourneo će se proizvoditi u Turskoj, u tvornici  Kocaeli. 

Datum objave: 20/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook