Naslovna > Automobili > Maserati > Grecale > Prva najava Macanovog rivala

Maserati Grecale

Prva najava Macanovog rivala

Maserati je objavio teaser fotografije Grecale SUV-a, koji stiže 2022. godine sa hibridnim i potpuno električnim pogonom, a ima namjere suprostaviti se Porscheovom Macanu...

Sa teaser fotografijama Maserati je po prvi put dao uvid u izgled svog novog SUV-a Grecale modela, koji je unutar game smješten ispod većeg brata Levantea. Novi italijanski crossover biće predstavljen krajem godine, a prije svega će se nadmetati sa Porsche Macan modelom. Sa fotografija jasno je da Grecale neće usvojiti novi dizajnerski pravac, već ostaje vjeran ustaljenim Maseratijevim stilskim oznakama. Zadnji kraj izgleda slično kao Levante ali u umanjenom formatu sa sportskim difuzorom i četverostrukim izduvnim sistemom.

 

 


Očekuje se da će Grecale koristiti osnovu Alfinog Stelvija sa 3,0-litarskim V6 motorom kao kod sportskog MC20 modela. Performanse još uvijek nisu poznate, ali Maseratijev Nettuno motor je sposoban da proizvede 622 KS i 730 Nm, mada je sasvim izvjesno da će Grecale dobiti ublaženiju snagu. Biće ponuđena i čisto električna arhitektura. Preciznih podataka još uvijek nema, ali Maserati je sugiresao da će ova tehnologija sadržati 800-voltni baterijski sklop i da će podržavati brzo punjenje do 300 kW.

 


U Maseratiju su maksimalno optimistični kada je u pitanju Grecale, za kojeg tvrde da će imati najveću maksimalnu brzinu od bilo kog SUV-a u svojoj klasi, zatim najbolje ubrzanje, upravljanje, a biće i najprostraniji. Osim toga, kompanija se suprostavlja Njemcima i u pogledu tehnologije, tvrdeći da će Grecale imati najbolji zvučni sistem u klasi. Maserati je nedavno predstavio svoju strategiju koja podrazumijeva 13 novih automobila u naredne tri godine od kojih će sedam biti predstavljeno do kraja 2022. godine.

Datum objave: 19/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook