Naslovna > Automobili > Ferrari > Purosangue > Prvi crossover će biti "ekskluzivan" i ograničenog tiraža

Ferrari

Prvi crossover će biti "ekskluzivan" i ograničenog tiraža

Italijanska kompanija će lansirati model, do sada poznat kao Purosangue, u proizvodnju ove godine. Prodaja uživo će vjerovatno početi 2023. godine...

Proizvođači luksuznih i sportskih skupih automobila već dugo obraćaju pažnju na segment SUV-ova i krosovera. Bentley (Bentayga se pojavila još 2015.), Lamborghini (proizvodnju Urusa pokrenuo 2018.), Rolls-Royce (proizvodnja Cullinana počela je iste godine) i Aston Martin (brend je predstavio DBX u jesen 2019.) sada imaju svoje SUV-ove. Vrlo brzo će doći na red Ferrari. Kompanija je provela nekoliko godina razvijajući svoj prvi crossover. Planovi za proizvodnju crossovera pod italijanskom markom Ferrari postali su poznati još 2018. godine. Automobil je razvijen u sklopu projekta Purosangue (u prevodu ova riječ znači „čistokrvan“). Za sada nije poznato da li će model dobiti upravo takvo ime ili će ipak dobiti neko drugo ime.

 

 

 


Pretpostavlja se da će novi Ferrari moći povećati prodaju automobila marke, uključujući i privlačenje nove publike. Treba napomenuti da rezultati brenda na evropskom tržištu rastu u protekle četiri godine. Tako su na kraju 2021. godine kupci kupili 5458 jedinica, što je 27,8% manje nego godinu dana ranije. Širom svijeta je prodato 11.155 primjeraka.

 

 

 

 

 

Ali, uprkos planovima za povećanje prodaje, Ferrari ne planira da izdanje svog prvog crossovera učini „neograničenim“. Tiraž modela će biti ograničen, iako, kako je rekao Dieter Knechtel, top menadžer kompanije, ne postoje planovi za utvrđivanje tačnih ograničenja. Objasnio je da kod modela Ferrari „nema beskrajne ponude“ i dodao da bi proizvođač „veoma pazio da uspostavi ravnotežu“. Očekuje se da će se u odnosu na SUV primijeniti uobičajeni pristup proizvodnji i prodaji sportskih automobila marke.

 


Prvi zvanični teaser Ferrari crossovera objavljen je krajem prošlog mjeseca, a na zatamnjenoj slici vidljiv je samo prednji dio budućeg automobila. Sudeći po slici, njegova glavna optika s tankim trakama dnevnih svjetala dizajnirana je u stilu Roma GT sportskog automobila. Prednja svjetla su međusobno povezana „prorezom“ koji se proteže ispod haube. Rešetka se nalazi na dnu prednjeg branika, a otvori za vazduh se vjerovatno nalaze sa strane.

Datum objave: 14/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook