Naslovna > Polovni automobili > Rolls-Royce > Prvi serijski EV luksuznog brenda

Rolls-Royce Spectre

Prvi serijski EV luksuznog brenda

Spectre će početi da dolazi kupcima u četvrtom kvartalu 2023. godine, a knjige narudžbi su već otvorene, ali nema detaljnih cijena – proizvođač automobila samo kaže da će Spectre biti pozicioniran između Cullinana i Phantoma...

Još u julu ove godine, Rolls-Royce je rekao da je njegovo prvo serijsko električno vozilo bilo gotovo oko 40 posto u to vrijeme. Spectre, kako je službeno poznat, sada je u potpunosti predstavljen kao prvi model na baterije ovog luksuznog brenda koji najavljuje početak potpuno električne ere za Rolls-Royce. Prve isporuke kupcima očekuju se u četvrtom kvartalu naredne godine. EV tehnološki napredak omogućio je RR-u da usvoji pogonski sklop s nultom emisijom u Spectre jer konačno postoji standard koji „može pružiti kultno iskustvo Rolls-Roycea“ i čak ga poboljšati. Misija kompanije je da postane potpuno električna do kraja decenije i vjeruje da trenutni obrtni moment, tihi rad i „osjećaj jedne neprimjetne brzine“ savršeno odgovaraju njenim vrlinama.

 

 

 


Sa Spectreom, Rolls-Royce ponosno objašnjava, proizvođač je stvorio potpuno novi automobilski segment, koji naziva ultraluksuznim električnim super kupe segmentom. U stvari, premium električno vozilo će biti pozicionirano kao duhovni nasljednik Phantom Coupea u liniji marke i efektivno će preuzeti svoju ulogu. Što se tiče dizajna, Spectre ne izgleda dramatično drugačije u odnosu na druge RR proizvode, iako predstavlja najširu rešetku ikada ugrađenu na Rolls. Ta rešetka je blago osvijetljena sa 22 LED diode, a iznad nje je aerodinamički optimizovana figurica Spirit of Ecstasy. Govoreći o aerodinamici, Spectre je Rollsov najaerodinamičniji model u istoriji sa koeficijentom otpora vazduha od 0,25.

 


Unutrašnjost Spectrea je tehnološki najnaprednija kabina Rolls-Royce proizvoda do sada. Činjenica koja to najviše naglašava je opciona karakteristika Starlight Doors, koja uključuje 4.796 osvijetljenih tačaka u unutrašnjosti i taj broj isključuje krovnu oblogu. Novost za Spectre su i prednja sjedišta, koja su inspirisana britanskim krojem.

 


Razvijen na platformi Architecture of Luxury, konačna snaga, domet i performanse Spectre-a se još uvijek usavršavaju, iako Rolls kaže da preliminarni podaci pokazuju maksimalnu snagu od 577 KS i 900 njutn-metara trenutnog obrtnog momenta. Procijenjeni EPA domet je do 420 kilometara s jednim punjenjem, dok je predviđeno ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas za 4,4 sekunde. Sve su to impresivne brojke, ali Spectre se neće fokusirati na performanse ili efikasnost. Umjesto toga, pružiće najluksuzniji osjećaj za volanom, a novo Planar vješanje sigurno pomaže u toj misiji. Ovaj sistem vješanja može odvojiti stabilizatore vozila, omogućavajući svakom točku da djeluje nezavisno, pružajući još glatkiju vožnju i smanjujući nesavršenosti visoke frekvencije u vožnji kada kvalitet površine puta nije odličan.

Datum objave: 20/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook