Naslovna > Tehnika > PureTech turbomotor

PSA Peugeot Citroën

PureTech turbomotor

Dvije stotine hiljaditi trocilindarski benzinski turbomotor PureTech izašao je iz tvornice Française de Mécanique …

Ovaj primjerak proizveli su članovi tima koji je osnovan u oktobru 2015. godine i koji radi vikendom kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za navedenim motorom. Isporuči će ga u tvornicu u Madridu gdje će se ugraditi u Citroën C4 Cactus od kojih je oko 20 % proizvedenih automobila opremljeno navedenim trocilindarskim benzinskim turbomotorom.

 

Njegova proizvodnja pokrenuta je u martu 2014. u tvornici Française de Mécanique (Douvrin, Pas de Calais), a dnevno se proizvede 1. 150 jedinica u 4 ekipe te stopa proizvodnje samo raste.Ovaj trocilindarski, prilagodljiv i učinkovit motor nalazimo u automobilima Peugeot 208, 308, 2008 i 3008, Citroën C3, C4, C4 Cactus i C4 Picasso te DS 3 i DS 4. Zahvaljujući vrlo preciznoj tehnologiji direktnog ubrizgavanja ovaj motor donosi prosječno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 od 18 % u poređenju sa atmosferskim izvedbama motora EP „Prince” s 4 cilindra, koji su već jedni od najboljih na tržištu.  Smanjenih dimenzija i težine benzinski turbomotor PureTech pruža neviđen nivo užitka u vožnji i performansi na ovom nivou obima motora.

 

U junu 2015. ovaj motor dobio je nagradu „Motor godine” koju dodjeljuje žiri za „International Engine of the Year Awards” u kategoriji motora obujma od 1 l do 1,4 l. Povodom ove objave, Patrice LE GUYADER, direktor proizvodne jedinice u sjevernoj regiji, izjavio je: „Ova brojka od 200 000 motora EB Turbo PureTech proizvedenih u tvornici Française de Mécanique simbol je uspjeha ovog motora na tržištu. Njime je potvrđena priznata stručnost grupe PSA u području benzinskih motora kojima su opremljeni ključni modeli naše game. ”

 

Datum objave: 12/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook