Naslovna > Automobili > Ford > F-150 > Raptor R najsnažniji pickup do sada

Ford F-150

Raptor R najsnažniji pickup do sada

Nije sigurno da li povećanje snage Forda ima veze s odlaskom Rama, međutim, ova promjena dolazi u prikladnom trenutku, sprečavajući Ram TRX da uđe u istoriju kao najmoćniji pickup s benzinskim motorom ikada...

Ford je blago osvježio svoje najprodavanije vozilo za modelnu godinu 2024. Rešetka F-150 sada ima kvadratniji izgled, a neki nivoi opreme sada dobivaju sofisticiranu Pro Access Tailgate na zadnjoj strani. No, kod automobila kao što je ovaj svu pažnju odnosi snaga, a nedavno su objavljene informacije o najnovijem modelu Raptor R za 2024. godinu. Tačnije, pod haubom ovog terenskog vozila sada će biti 720 konjskih snaga. To je povećanje od 20 KS u odnosu na prethodni model i 18 KS više od Ram TRX-a, koji se povlači ove godine zajedno sa svojim 6.2 litarskim Hellcat V8 agregatom.

 

 

 


Ford dobija dodatnu snagu od superpunjača V8 motora Raptor R-a putem nove kalibracije motora i "smanjenja gubitaka na usisu vazduha", što dodatno znači promjene na poklopcu motora kako bi se osigurao poboljšan protok vazduha prema filteru. Kao rezultat tih promjena, postignuto je 720 konjskih snaga i šira krivulja obrtnog momenta, iako maksimalni obrtni moment ostaje nepromijenjen na 867 Nm. Treba napomenuti da je motor derivat 5.2-litarskog motora koji se koristi u najnovijem Mustangu Shelby GT500, gdje je razvijao 760 KS. Kada je V8 Raptor R predstavljen 2022. s 700 KS, Ford je istaknuo da je motor podešen s poboljšanom snagom pri nižim obrtajima radi bolje upotrebe, sada se čini da su inženjeri pronašli neki optimalan balans između snage i performansi koje možete dobiti za 110.000 dolara.

Datum objave: 20/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook