Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Red Bull Symphonic ove godine još ambiciozniji

Muzički spektakl

Red Bull Symphonic ove godine još ambiciozniji

Red Bull Symphonic, kao projekat koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja, zaživio je kao ideja: već je održano nekoliko izdanja u više zemalja, a u pripremi su i nova...

Drugo BiH izdanje projekta Red Bull Symphonic, zakazano za srijedu 15. juna u 20 časova u Narodnom pozorištu Sarajevo, donosi niz novina i obećava spektakularno muzičko iskustvo. Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, neka od najpoznatijih imena domaćeg hip hopa predstaviće svoje najveće hitove u sasvim novom ruhu. Helem Nejse, Frenkie, Kontra i Indigo će uz pratnju Sarajevske filharmonije publici pružiti priliku da čuje i vidi plodove nesvakidašnje saradnje hip hop izvođača i klasičnog orkestra.

 

 

 


Red Bull Symphonic začet je 2020. godine u Beču, kada je u kultnom Wiener Konzerthausu kompozicije drum'n'bass dvojca Camo & Krooked izvodio 74-člani orkestar Maxa Steinera, uz dirigovanje svjetski poznatog kompozitora i dirigenta Christiana Kolonovitsa.  Čast da realizuje drugo izdanje Red Bull Symphonica u svijetu pripala je Bosni i Hercegovini, odnosno poznatom  producentu Indigu, koji je prošle godine uz 18-člani gudački orkestar Victoria String Orchestra u sarajevskom Domu mladih izveo kompozicije sa svog solo prvijenca „Victoria“.

 

 

No, drugi Red Bull Symphonic u našoj zemlji bitno će se razlikovati od prvog. „Projekat je ove godine znatno veći i ambiciozniji, i po samom broju muzičara, i po cijeloj produkciji, tako da je - prvenstveno nama koji nismo dio filharmonije ovo najveći izazov u dosadašnjim karijerama“, izjavio je Indigo. Dok je Indigove kompozicije prošle godine izvodio 18-člani gudački orkestar, iza izvođača će 15. juna u Narodnom pozorištu stajati Sarajevska filharmonija sa 47 muzičara.

 

 

 

 

Trajanje i karakter koncerta takođe se razlikuju: prošle godine repertoarsa Indigoviminstrumentalnim kompozicijama bio je dug oko 20 minuta, a sada gledaoce očekuje cjelovečernji program u trajanju od 90 minuta, sastavljen od najvećih hitova Helem Nejse, Frenkieja, Kontre i Indiga.

Datum objave: 03/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook