Naslovna > Automobili > Toyota > Mirai > Revolucionarni Mirai od sada s više dometa i tehnologije

Toyota Mirai

Revolucionarni Mirai od sada s više dometa i tehnologije

U unutrašnjosti ovog inovativnog automobila, donijeto je mnogo noviteta, pri čemu se ističe integracija Toyotine sofisticirane multimedijske platforme Smart Connect+ u kokpit Miraija...

Toyota Mirai, prvi svjetski serijski sedan s vodonikovim gorivnim ćelijama, doživio je niz tehnoloških unapređenja za 2024. godinu, uključujući nove karakteristike i funkcije koje poboljšavaju bezbjednost, praktičnost, povezanost i zabavu u vozilu. U svojoj trenutnoj generaciji, dodavanjem trećeg rezervoara za vodonik, domet je povećan za 30%, što sada iznosi impresivnih 650 km. Rezervoari su postavljeni u obliku slova T, pri čemu je najduži smješten uzdužno u sredinu. Ukupni kapacitet rezervoara je povećan na 5.6 kg vodika, u poređenju s 4.6 kg u dva rezervoara kod prethodne verzije Miraija.

 

 

 


Mirai je, zahvaljujući povećanju prevjesa, sada gotovo pet metara dug (4.975 mm), dok je širina vozila povećana za 75 mm. Visokonaponska litijum-jonska baterija i elektromotor smješteni su iznad zadnje osovine. Baterija ima kapacitet od 4.0 Ah, dok elektromotor proizvodi 134 kW ili 182 KS uz 300 Nm okretnog momenta. Sistem za prevenciju sudara, adaptivni tempomat, sistem za prepoznavanje saobraćajne trake, kao i detalji poput prepoznavanja vozila u mrtvom uglu i kamere s pogledom od 360 stepeni, sada su standardna oprema na ovom modelu.

 


U unutrašnjosti ovog inovativnog automobila, donijeto je mnogo noviteta, pri čemu se ističe integracija Toyotine sofisticirane multimedijske platforme Smart Connect+ u kokpit Miraija. Ova platforma pruža pristup putem 12.3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, koji je dobio novi izgled. Vozač i suvozač takođe mogu koristiti glasovne komande i "Hej Toyota" pomoćnika u vozilu kao alternativu ekranu osjetljivom na dodir. Novi sistem prepoznaje stil razgovora i omogućava korištenje bez potrebe za isključivanjem zvuka. Audio sistem je nadograđen na JBL vrhunski zvučni sistem sa 14 zvučnika. Pametni telefoni se lako integrišu u multimedijalni sistem automobila putem bežične Apple CarPlay i Android Auto veze, dok su svih pet USB portova u kabini sada standardizovani na USB-C za povezivanje uređaja i punjenje.

Datum objave: 15/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook