Naslovna > Automobili > Dacia > Sandero > Rumunski crossover poharao evropska tržišta

Dacia Sandero

Rumunski crossover poharao evropska tržišta

Iako se nadao da će postići vodeću poziciju u ukupnoj prodaji tokom ove godine, Tesla Model Y nije ostvario uspjeh u oktobru. Ovaj električni automobil odabrao je 9.660 Evropljana, zauzevši tek 24. mjesto na listi najprodavanijih vozila. Ipak, američki proizvođač može naći utjehu u tome što i dalje bilježi povećanje od 270,7% u odnosu na oktobar 2022. godine...

Zahvaljujući izuzetnoj prodaji u oktobru, Dacia Sandero ne samo da je dominirala evropskim tržištem tokom tog mjeseca, već je takođe zauzela vodeću poziciju u ukupnoj prodaji ove godine, prestigavši modele Tesla Y i Volkswagen T-Roc. Prema statistici koju vodi DataForce, u desetom mjesecu 2023. godine, Daciu Sandero je izabralo 21.139 kupaca u Evropi, što predstavlja impresivan rast od čak 37,7% u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Na taj način, model ove marke iz Miovenija udobno se smjestio na vodeću poziciju u prodaji na Starom kontinentu. Renault Clio zauzima drugo mjesto sa 14.534 isporučena primjerka, dok se Toyota Yaris Cross s 14.435 prodatih primjeraka gotovo izjednačila. Listu od deset najprodavanijih u oktobru popunjavaju: Peugeot 2008, Citroen C3, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Ford Puma, Opel Corsa i Volkswagen T-Roc.

 

 

 


Oktobarski rezultat gura Daciu Sandero na lidersku poziciju kumulativne prodaje u Evropi za prvih 10 mjeseci 2023. godine, prestigavši Teslu Model Y. Ovaj model rumunske marke, u vlasništvu Renault Grupe, postao je lider ove godine sa ukupno 184.088 prodatih primjeraka, dok je Tesla Model Y skliznula na drugo mjesto sa 183.799 jedinica. Na trećem mestu je Volkswagen T-Roc sa 164.833 prodata automobila. VW-ov bestseler suočava se s poteškoćama nakon poplave koja je pogodila slovenačku fabriku u kojoj se proizvode određene komponente za ovaj model, što dodatno utiče na njegovu poziciju na tržištu.

 


U top 10 modela za prvih deset meseci 2023. godine takođe su se našli: Peugeot 208, Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf, Volkswagen Tiguan, Toyota Yaris Cross i Ford Puma. Osim Sandera, Dacia i dalje bilježi dobre rezultate sa modelom Duster koji se odlično pozicionirao na 14. mjestu sa 119.814 isporuka. Takođe, ne treba zanemariti rezultate modela Jogger, koji je do oktobra odabrao 65.444 kupaca. Važno je napomenuti da se Dacia Duster i Jogger sklapaju isključivo u Rumuniji, dok se proizvodnja Sandera distribuira između fabrika u Rumuniji i Maroku.

Datum objave: 21/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook