Naslovna > Automobili > Bugatti > Divo > Sa elektromotorom na trkačku stazu

Bugatti

Sa elektromotorom na trkačku stazu

Bugatti je objavio teaser fotografije prototipa koji bi mogao biti model za Le Mans trku izdržljivosti naredne godine...

Pojedinosti oko ovog automobila su za sada veoma rijetke, ali nedavne izmjene pravilnika o trkačkim vozilima bi značile da bi se moglo raditi o modifikovanoj verziji modela Diva. Buggati bi uskoro trebao dati više informacija za javnost, a za sada je samo poznat broj koji označava ovaj prototip – 0,67. Zvanične teaser fotografije ne otkrivaju previše detalja oko dizajna novog automobila, osim zadnjih svjetlosnih grupa koje su u obliku slova X.

 

 

 

Kao i ostali proizvođači koji razvijaju hiperautomobile za čuvenu trku Le Mans, i ovaj misteriozni Bugatti ima sličnu agresivnu aerodinamičku postavu i veliku stabilizacionu peraju iznad stražnjeg poklopca motora. Usisnik na krovu, izgleda kao onaj na Lamborghiniju SCV12, vjerovatno služi za stvaranje dodatne snage pri većim brzinama.

 

 

Ovaj novi prototip Bugattija će vjerovatno pokretati isti osmolitarski W16 agregat sa dva turbopunjača koji se već nalazi u modelima Chiron i Divo. Ovo ima smisla, pošto najnoviji propisi Le Mansa zahtijevaju da trkačke modele pogone serijski agregati, koji da bi bio legalan mora biti limitiran na 1.115 KS.

 

 

Novi pravilnik za vozila u trci Le Mans takođe nalažu da je jednini mehanički pogon koji smije pokretati prednju osovinu električni motor. Iz tog razloga, ukoliko Bugatti koristi svoj W16 agregat u ovoj klasi standardni Divo sa pogonom na sva četiri točka će biti prilagođen za novi pogonski sklop. Ovo znači da će benzinski agregat prenosti snagu na zadnju osovinu, dok će na prednjoj osovini nalaziti elektromotor.

 

Za sada sve ostaje na pretpostavkama, a više detalja će se znati nakon Bugattijeve zvanične objave...

Datum objave: 27/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook