Naslovna > Vijesti > Sa jednim rezervoarom goriva goriva od Afrike do Velike Britanije

Mercedes – Benz E klase

Sa jednim rezervoarom goriva goriva od Afrike do Velike Britanije

Samo jedan rezervoar goriva bio je dovoljan automobilu Mercedes – Benz E300 Blue TEC HYBRID da pređe nevjerovatnih 1.968 kilometara...

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID proputovao jednim rezervoarom prešao je put od Afrike do Velike Britanije. Automobilom je upravljao britanski novinar Andrew Frankel, a tom prilikom je zabilježio prosečnu potrošnju od  samo 3L/100km.

 

U toku putovanja Frankel je putovao preko dva kontinenta, četiri zemlje i tri vremenske zone, a cijeli put trajao je punih 27 sati. On je stigao na Goodwood u pravo vrijeme za njegovo učestvovanje na Festival of Speed događaju, a ukupno je prešao 1.968 kilometara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom putovanja novinar je morao da se suoči sa teškom kišom, visokim temperaturama, gradskom gužvom i naglim izmjenama nadmorske visine. U pitanju je standardno vozilo opremljeno rezervoarom kapaciteta 80L koji košta dodatnih 125 eura, a motor razvija 204 KS izlazne snage i 500 Nm obrtni moment u kombinaciji sa 27 ks, koliko generiše elektromotor.

 

Zahvaljujući tome, za ubrzanje do 100 km/h ovom vozilu potrebno je 7.5 sekundi pre dostizanja maksimalne brzine od 241 km/h.

Datum objave: 30/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook