Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vantage > ,,Safety Car“ stiže i na ulice

Aston Martin Vantage F1 Edition

,,Safety Car“ stiže i na ulice

Nakon što je nedavno Aston Martin zvanično predstavio svoje automobile koji će igrati sigurnosnu ulogu u novoj sezoni Formule 1, sada je predstavljena i F1 Edition verzija namijenjena široj javnosti...

Aston Martin je početkom mjeseca nagovijestio izlazak manje verzije Vantagea, kada je coupe visokih performansi predstavljen kao zvanični Formula 1 sigurnosni automobil za sezonu 2021. Slika najave objavljene prije nekoliko dana potvrdile su Gaydonove planove da proda sličnu verziju Vantagea široj javnosti. Ukratko, radi se o istom automobilu. Njegov 4,0-litarski V8 motor AMG-ovog je porijekla, a isporučuje 528 KS i 685 Nm obrtnog momenta. Inženjeri su takođe radili na optimizaciji osmostepenog automatskog mjenjača za brže mijenjanje brzina i direktniji osjećaj.

 

 


Vantage F1 Edition takođe koristi i nadograđenu šasiju zahvaljujući promjenama na ovjesu i upravljaču. Izmjene ispod karoserije takođe su bile na ,,to do“ listi, pa se vozilo može prilagoditi amortizerima i oprugama kako bi se izoštrilo upravljanje i povećala sama kontrola. Da se ne radi o običnom Vantageu može se zaključiti i na osnovu 21-inčnih točkova umjesto 20-inčnog seta. Aerodinamički paket je ono što najviše plijeni pažnju, donoseći dodatnih 200 kg potisne sile pri najvećoj brzini. F1 izdanje dolazi u Racing Green boji kao i originalni ,,Safety Car“, a još će biti ponuđene nijanse bijele i crne boje. Aston Martin će Vantage F1 Edition takođe prodavati kao roadster i već prima narudžbe za oba stila karoserije. Coupe započinje sa cijenom od 142,000 funti u Velikoj Britaniji, a prve isporuke očekuju se u maju.

Datum objave: 22/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook