Naslovna > Automobili > Mitsubishi > L200 > Šesta generacija predstavljena na Tajlandu

Mitsubishi L200

Šesta generacija predstavljena na Tajlandu

Povratak na japansko tržište takođe predstavlja značajan momenat za Mitsubishi. Sa novim ažuriranim dizajnom, performansama i unapređenjima, ovaj legendarni kamionet ima potencijal da privuče mnogo pažnje i zadovolji potrebe kupaca u raznim regionima. S obzirom na njegovu istoriju i popularnost, novi L200/Triton će vjerovatno privući ljubitelje pickup vozila i entuzijaste širom svijeta...

Na evropskom tržištu poznat kao L200, a na drugim tržištima kao Triton, Mitsubishi je predstavio šestu generaciju svog legendarnog pickupa srednje veličine s posebnim razlogom - na Tajlandu, jednom od svojih najvećih tržišta. Modeli poput Rangera, Hiluxa i Amaroka sada dobijaju ozbiljnu konkurenciju. Legendarni L200/Triton je lansiran prije 45 godina i tokom pet generacija proizvedeno je više od 5,6 miliona jedinica, što znači da nova šesta generacija ima veliki potencijal za konkurisanje i nadmetanje s novim Amarokom, Rangerom i Hiluxom. Nakon decenije od lansiranja pete generacije L200, sada dolazi potpuni redizajn pod sloganom "Power for Adventure", pri čijem je razvoju učestvovala i sportska divizija Mitsubishi Ralliart. Zato neke od slika prikazuju model u rally specifikaciji koji je dizajniran za učešće u Asia Cross Country Rallyju.

 

 

 


Nova šesta generacija L200/Triton obećava snažan performans i uzbuđenje u avanturističkim poduhvatima, a predstavlja značajan korak naprijed u segmentu pickup vozila. Na novom L200/Triton modelu, stigla je potpuno nova šasija starog kova koja je posebno razvijena i prilagođena većim gabaritima karoserije. Ovo je rezultiralo značajnim povećanjem torzijske krutosti od čak 60%. Takođe, vješanje je jedinstveno i unaprijeđeno, dok sistem Super Select 4WD-II donosi sedam poboljšanih modova vožnje za različite podloge (normal, eco, šljunak, snijeg, blato, pijesak i stijene), obezbjeđujući bolje performanse na putevima, posebno van asfalta.

 


Robusni karakter ovog modela je jasno istaknut kroz novu dominantnu masku, koja ne umanjuje moderni i funkcionalni dizajn enterijera. Pored toga, značajno su poboljšani sigurnost i udobnost vozila, što čini L200/Triton još privlačnijim za vožnju u različitim uslovima. Ova nova šesta generacija modela donosi niz unaprijeđenja i inovacija koje će zadovoljiti potrebe ljubitelja pickup vozila, kako na putu, tako i izvan njega. Potpuno novi L200/Triton dolazi u tri različite varijante karoserije. Prva je Dvostruka kabina s dva reda sjedišta, koja pruža dovoljno prostora za putnike na zadnjem sjedištu. Druga varijanta je "radni konj" u vidu jednostruke kabine s sjedištima samo sprijeda, što je idealno za one koji koriste vozilo za teretne potrebe. Treća opcija je Club kabina, koja takođe ima samo jedan red sjedišta, ali i nešto prostora za prtljag iza.

 


Novi L200/Triton dolazi s potpuno novim 2,4-litarskim 'čistim' turbo-dizel motorom koji je dostupan u tri različite verzije snage. Osnovna varijanta razvija 150 KS i 330 Nm obrtnog momenta, srednja varijanta ima 183 KS i 430 Nm, dok je "flagship" verzija najmoćnija sa snagom od 204 KS i 470 Nm momenta. Svi modeli mogu biti opremljeni automatskim mjenjačem sa šest stepeni prenosa koji ima sportski način rada, ili ručnim mjenjačem sa šest brzina. Osim toga, ručni mjenjač koristi shift by wire sistem koji omogućava glatko prebacivanje brzina bez trzaja, što doprinosi udobnosti vožnje i smanjenju vibracija motora. Ovi raznovrsni modeli i snage motora pružaju širok spektar opcija za vozače i omogućavaju prilagođavanje vozila prema njihovim specifičnim potrebama i preferencijama.

 


Unutrašnjost novog L200/Triton modela takođe je temeljito ažurirana, iako može iznenaditi što su zadržani analogni pokazivači. Postoje posebne kontrole za postavke klime, smještene zajedno s nekoliko prečica ispod ekrana osjetljivog na dodir, koji je okružen s dva okrugla tastera. Prebacivanje između pogona na dva i četiri točka vrši se pomoću rotirajućeg selektora smještenog između sjedišta, gdje takođe možete pronaći taster za promjenu modova vožnje. Cijeli koncept unutrašnjosti baziran je na uređenju vodoravne osi, dodajući mnoge geometrijske oblike i metalne dekorativne elemente, što stvara moderni prostor visokog kontrasta. Unutar kabine su takođe prisutni USB A i C portovi, kao i bežični punjač za telefon, što dodatno unapređuje funkcionalnost i povezanost. Dominantne boje eksterijera, poput Yamabuki Orange i Blade Silver metalik boje, takođe su prisutne i u unutrašnjosti, stvarajući naglašeni osjećaj visoke mode koji je savršeno ukombinovan s robusnim temeljima vozila.

 


Trenutno, Mitsubishi je potvrdio početak prodaje novog L200/Triton modela samo na tržištu Tajlanda, što je jedno od njihovih najvećih tržišta. Nakon toga, planiraju uvesti ovaj legendarni kamionet, koji se proizvodi od 1978. godine, na tržišta u regijama ASEAN i Okeanije, prije nego što ga lansiraju u Japanu početkom sljedeće godine. Ovo će predstavljati prvi povratak Mitsubishi Motors-a na matično tržište nakon 12 godina ignorisanja. Ovaj potez predstavlja važan korak za Mitsubishi, a lansiranje novog L200/Triton modela na više tržišta donosi veliku očekivanja.

Datum objave: 27/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook