Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Maybach > Sjajna godina za vozila sa zvijezdom

Mercedes

Sjajna godina za vozila sa zvijezdom

Mercedes-Benz Cars grupa je u 2012. godini ostvarila najbolje rezultate prodaje u svojoj historiji. Na bosanskohercegovačkom tržištu, Mercedes-Benz je u protekloj godini povećao učešće u ukupnom broju registriranih vozila na rekordnih 2,5%. U povećanju broja registriranih vozila značajnu ulogu odigrale su aktivnosti novog menadžmenta AUTOlinea. Najbolje prodajne rezultate ostvarile su M-klasa i limuzina E-klase.

S povećanjem prodaje od 4,5% u odnosu na prethodnu godinu Mercedes-Benz Cars grupa je u protekloj godini ostvarila najbolje rezultate prodaje u svojoj historiji. Put do kupaca našlo je rekordnih 1.423.835 putničkih vozila marki Mercedes-Benz, smart i Maybach. Rekordnih je i 1.320.097 prodatih Mercedes-Benz putničkih vozila u svijetu. Ovaj pozitivan trend marke sa trokrakom zvijezdom, i odlični prodajni rezultati, uočljivi su i u Bosni i Hercegovini.


Pozicija Mercedes-Benza u protekloj godini znatno je unaprijeđena i na bosanskohercegovačkom tržištu. Naime, u 2012. godini Mercedes-Benz je ostvario učešće od 2,5% u broju registriranih novih vozila u Bosni i Hercegovini, što je na rekord za putnička vozila sa zvijezdom. Tržišno učešće je 2011. godini iznosilo 1,3%, što znači da je ostvareno povećenje od 1,2 procentnih poena. U skladu s tim, učešće vozila marke Mercedes-Benz u premium segmentu povećano je na 29,6%. U odnosu na 2011. godinu, porast je iznosio 9 procentnih poena, s 20,6% udjela u premium segmentu registriranih novih vozila (vozila marki Mercedes-Benz, Audi, BMW).


Prema zvaničnim podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), u 2012. godini registrirano je 8.162 novih vozila. Ovaj broj registriranih novih vozila znatno je manji nego u 2011. i 2010. godini, kada je registrirano 9.856, odnosno 9.249 vozila. Pad od 17,2%, odnosno 11,8%, objašnjava se lošom ekonomskom situacijom u zemlji.

 

 

 

Ipak, broj registriranih premium vozila je u porastu. Tako je u protekloj godini registrirano 680 vozila nevedenih marki, za razliku od 642, odnosno 536 vozila u toku prethodne dvije godine. Za izvrsne rezultate zasigurno je zaslužna nova strateška opredjeljenja novog menadžmenta AUTOlinea, glavnog zastupnika Daimlera AG za Bosnu i Hercegovinu, te kombinacija novih modela i atraktivnih prodajnih akcija. Najbolje prodajne rezultate ostvarila je M-klasa, među bosanskohercegovačkim kupcima tradicionalno omiljen Mercedes-Benzov terenc. U 2012. godini, put do domaćih kupaca našlo je 47 primjeraka Mercedes-Benzovog najpopularnijeg SUV-a. Izvrsni prodajni rezultati zasigurno su odraz i posebno atraktivnog cjenovnog pozicioniranja novog modela M-klase, s povoljnijom cijenom u odnosu na prethodni, a nižom u poređenju s tržištima u okruženju.

 


Drugi najtraženiji model je limuzina E-klase, sa ukupno registriranih 45 primjeraka. Popularnosti ove poslovne limuzine na domaćem tržištu zasigurno je doprinijela atraktivna prodajna akcija, u okviru koje su kupci ostvarivali značajne cjenovne uštede. Nastavak ovog prodajnog trenda E-klase očekuje se i u tekućoj godini, kada će biti predstavljena naredna generacija ove premium limuzine. Posebno interesovanje u 2012. godini vladalo je i za novu A-klasu, predstavljenu krajem godine. Isporučeni su prvi primjerci, a reakcije prvih kupaca na novi Mercedesov kompakt su izuzetno pozitivne.

Datum objave: 17/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook