Naslovna > Vijesti > Škodin kompakt na cesti 2013. godine

Škoda

Škodin kompakt na cesti 2013. godine

Prema pisanju britanske štampe češki proizvođač je potvrdio uvođenje potpuno novog kompaktnog modela baziranog na aktuelnom Rapidu...

Češka Škoda i matični Volkswagen do sada nisu imali direktnu konkurenciju u kompaktnoj klasi, odnosno Golf i Octavia su više bili zasebni koncepcijski modeli nego istinski konkurenti. Taj odnos mogao bi da se promijeni već sledeće godine kada bi prema najavama Škode na tržištu trebao da se pojavi hatchback model izveden iz limuzinskog Rapida.

 

Kako novi Golf sedme generacije već kuca na vrata, a njegova premijera je zakazana za 4. septembar u Berlinu i Škoda je odlučila da potvrdi da će od sledeće godine svojim kupcima moći ponuditi klasični kompakt model. U taboru češkog proizvođača su kako prenosi britanski magazin „Auto Express“ sigurni da će novi model privući veliku pažnju kupaca i ljubitelja kompaktnih automobila, ponajviše zbog propoznatljivih kvaliteta Škodinih automobila, te prostrane kabine i raskošnog prtljažnika, koji kod limuzinskog Rapida ima kapacitet od 550 litara.

 

Dizajnerska osnova biće Vision D koncept koji je 2011. godine prikazan na sajmu automobila u Ženevi, ali najveće promjene u odnosu na limuzinu treba očekivati na zadnjem dijelu automobila. Pogonsku osnovu činiće savremeni agregati poput 1.2 TSI turbobenzinca i 1.6 TDI motora sa identičnih 104 KS, dok bi se u vrhu ponude trebali nalaziti 2.0 TDI i 1.4 TSI agregati sa 140 odnosno 160 KS. Ono što se još ne može sa sigurnošću potvrditi je da li će automobil nositi ime Rapid ili će dobiti neko novo. 

Datum objave: 08/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook