Naslovna > Automobili > Mazda > MX > Sljedeća generacija Mazde MX-5 imat će egzotične materijale

Mazda MX-5

Sljedeća generacija Mazde MX-5 imat će egzotične materijale

Mazda MX-5 odavno ima kultni status među sportski nastrojenim vozačima. Iako je nedavno u Goodwoodu predstavljena nova generacija već su počela nagađanja o nasljedniku.

Prva generacija Mazde MX-5 postavila je nova pravila u vožnji pa nije čudo što je prodaja na svim tržištima išla odlično. Kasnije se sportski imidž počeo gubiti što je popravljeno s pojavom 4. generacije. Da bi se ostalo na tragu opjevanog ovjesa i solidnih performansi najavljuje se nasljednik koji će imati dosta karbonskih dijelova. Time će ukupna masa biti manja pa samim tim performanse još bolje.

 


Ni do sada Mazda MX-5 nije dolazila sa monstruozno snažnim motorima velike radne zapremine jer za njima nije ni bilo potrebe. Obzirom da će u bliskoj budućnosti masa biti manja samim tim se otvara mogućnost ugradnje još manjih motora čija će prosječna potrošnja biti još manja a emisija CO2 znatno niža. Sve će se povoljno odraziti na cijenu do registracije, pogotovo na tržištima gdje ekološki podobna vozila imaju državni poticaj.
Pretpostavka je da će bazni model pokretati 1,2 litreni benzinac sa tri cilindra. Prve procjene otkrivaju da će maksimalna snaga biti, približno, 110 KS što će biti sasvim dovoljno za prave vozačke užitke.

Datum objave: 26/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook