Naslovna > Automobili > Bugatti > Bolide > Službeno najljepši performantni automobil

Bugatti Bolide

Službeno najljepši performantni automobil

Jedinstveni model predstavljen je u oktobru 2020. godine, a od avgusta ove godine proizvedeno je svega 40 primjeraka, čija je cijena preko 4 miliona eura po komadu...

Poseban dizajn i monstruozne performanse same po sebi daju na značaju automobilu, međutim Bugatijev superautomobil Bolide dobio je i službeno priznanje, koje ga je čini najljepšim performantnim vozilom na svijetu. Naime tokom 36. festivala Automobile International u Parizu, žiri dizajnera proglasio je Bolide za pobjednika u kategoriji hiperautomobila, ostavljajući iza sebe žestoku konkurenciju. Pravila u ovoj kategoriji dopuštaju da se takmiče samo „automobili proizvedeni u seriji, čija je prodajna cijena veća 60.000 eura, a koji prikazuju sportski dizajn i izvanredne performanse“.

 

 

 

 

 


Treba napomenuti da je proizvodna verzija identična nagrađenom konceptu, pa će 40 srećnih kupaca, koji izdvoje više od 4 miliona eura, imati luksuz da uživaju u vožnji najljepšeg performantnog vozila na planeti. „Iako je izuzetno funkcionalan, Bolide obiluje prepoznatljivom ličnošću i tradicijom Bugattija,“ rekao je Nils Sajonz, šef dizajna za posebne projekte Bugattija, prilikom dodjele nagrada. “Njegovo stvaranje inspirisano je filozofijom snage mladog Ettorea Bugattija, koji je 1920-ih preokrenuo svijet moto sporta dizajnom lakih i okretnih automobila, poput Type 35, koji su postali praktično nepobjedivi. Bolide je krajnji vrhunac te filozofije, čist po svom dizajnu i svrsi. ” U Parizu ovom prilikom izabrani su i najljepši automobili u drugim kategorijama, pa je Audi Q4 E-Tron Sportback proglašen je za najljepši izložbeni automobil, dok je DS Aero Sport Lounge proglašen za najljepši konceptni automobil. Dalje, Mercedes-Benz Vision AVTR pobijedio je u kategoriji futurističkih automobila, a Maserati MC20 odnio je nagradu za najljepši superautomobil.

Datum objave: 05/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook