Naslovna > Vijesti > Smanjivanje potrošnje pomoću izduvnih gasova

Renault Trucks

Smanjivanje potrošnje pomoću izduvnih gasova

Kao dio inicijative nazvane „All for Fuel Eco“, Renault Trucks proširuje svoje istraživanje na polju novih tehnologija na mogućnost ostvarivanja uštede goriva u budućnosti. Posebice se to odnosi na aktualnu studiju o obnavljanju energije iz ispušnih plinova temeljenu na Rankineovom ciklusu i prilagođenu vozilima koja prometuju na velikim udaljenostima, što bi moglo smanjiti ukupnu potrošnju goriva za nekoliko postotnih bodova.

Renault Trucks usmjerava svu svoju energiju na jedan ključni cilj – uštedu goriva. Optifuel rješenja razvijena u sklopu inicijative Renault Trucksa pod nazivom „All for Fuel Eco“ već su omogućila smanjenje potrošnje goriva do čak 15%.

 

Međutim, istraživanja idu dalje. Renault Trucks trenutno radi na ugradnji sustava obnavljanja energije iz ispušnih plinova u vozila koja prometuju na velikim udaljenostima. Taj je sustav poznat kao Rankineov ciklus. Cilj svega ovoga je proizvodnja električne energije za električne dijelove i pomoćnu opremu na vozilu kako bi se snizila potrošnja goriva smanjenjem opterećenja na alternatoru.Sustav temeljen na Rankineovom ciklusu omogućuje pretvaranje toplinske u električnu energiju. Vrši se obnavljanje entalpije ispušnih plinova vozila, a zatim i pretvaranje u električnu energiju pomoću generatora ugrađenog u turbinu. „Gotovo 30% punog spremnika s gorivom se rasipa u obliku topline u ispušnim plinovima. To je totalni gubitak," objašnjava Dimitri Lortet, projektni menadžer za razvoj motora. „Rankineov sustav nam omogućuje obnovu određenog dijela energije u ispušnim plinovima i njezinu pretvorbu u elektricitet".Rankineov sustav omogućuje proizvodnju nekoliko kilovata električne energije. „Važno je primijetiti da je osnovna energija, ona od ispušnih plinova, besplatna," naglašava Colin-Yann Jacquin, voditelj strategije za proizvode u okviru alternativnih energija. Konačno, Rankineov je sustav sposoban smanjiti potrošnju goriva vozila koja prometuju na velikim udaljenostima za 5% do 10%.

Datum objave: 28/11/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook