Naslovna > Vijesti > Smart se povlači sa tržišta SAD-a

Daimler

Smart se povlači sa tržišta SAD-a

Njemačka kompanija je objavila da će do početka naredne godine okončati prodaju ovog brenda na sjevernoameričkom tržištu...

Iako je još tokom 2017. godina proizvođač iz Sjeverne Amerike povukao benzinsku verziju ForTwo, u prodaji se još uvijek zadržala električna varjanta EQ ForTwo koji se tokom prošle godine prodao u svega 1.2765 primjeraka. Inače kada je u pitanju američku tržište, Smart je bilježio konstantan pad prodaje od 2016. godine, kada je usporučeno 6,211 vozila, dok je u tekućoj put do vlasnika našao 231 automobil, što bi prema nekim statistikama značilo da godišnja prodaja ne bi premašila cifru od 1.000 automobila.

 

Najveći pad prodaje zabilježen je u Kanadi, jer je u toku marta prodano svega 11 Smart EQ ForTwo modela, što je statistički gledano 68,6%. Pretpostavlja se da se Smart nije naročito dopao amerikancima zbog samih dimenzija vozila i činjenice da ima relativno mali prtljažni prostor i mjesta za svega dvoje putnika, a poznato je da su oni navikli na mnogo, mnogo robusnija vozila, uz to ovaj gradski automobil ima i malu autonomiju od samo stotinjak kilometara sa punim baterijama.

Datum objave: 02/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook