Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Sorento u novom ruhu

Kia

Sorento u novom ruhu

Za modelsku 2013. godinu najveći Kijin SUV dobio je moderniji dizajn i svježiji enterijer, uz osjetno bolju aerodinamiku...

Na sajmu automobila u Parizu 29. septembra korejska Kia između ostalog će predstaviti redizajnirani Sorento. Svana je riječ tek o kozmetičkim promjenama koje se ogledaju u drugačije stilizovanim odbojnicima i maglenkama. Prednja svjetla su dobila i trendovske LED diode. Na zadnjem kraju se ističu nove svjetlosne grupe, sa velikim pozicionim svjetlima u odbojniku.

 

Blaga šminka zahvatila je i enterijer, te instrument tablu. Najočiglednije promjene uočljive su na središnjem grebenu koji sada dolazi sa novooblikovanim elementima i oku ugodnijim prekidačima. Duh svježine je itekako prisutan, a to je ruku na srce i bio glavni zadatak Kijinih dizajnera, jer ovaj model na tržištu treba da se zadrži još barem tri godine u neizmjenjenom izdanju. Pristup unutrašnjiosti je olakšan spuštanjem vješanja vozila, dok je drugačijim centriranjem sjedišta dobijeno više prostora za noge putnika u drugom redu. Treći red sjedišta i dalje će se nuditi kao opcija. Oku nevidljive, ali veoma značajne promjene vezane su za smanjivanje koeficijenta otpora vazduha koji je sa dosadašnji 0,38 Cx smanjen na 0,34. Ovaj tehnički napredak trebao bi smanjiti buku na visokim brzinama, te prosječnu potrošnju svih motora u Sorentovoj gami.

 


Evropskim kupcima redizajnirani Sorento će se nuditi sa dva dizel motora dvolitarskim sa 150 i 2.2-litarskim sa 197 KS, te dva benzinca 2.4-litarskim sa 176 i 192 KS, odnosno velikim 3.5-litarskim agregatom sa 280 KS. Iz Kije poručuju da su na redizajniranom modelu unaprijedili vozne karakteristike, te da su povećali kapacitet kočionog sistema.

Datum objave: 17/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook