Naslovna > Automobili > Fiat > Abarth > Specijalna "škorpija" za 75. godišnjicu

Abarth 695

Specijalna "škorpija" za 75. godišnjicu

Abarth je nedavno lansirao novi posebni model nazvan 695 75° Anniversario, koji je kreiran u čast 75. godišnjice kompanije...

Abarth je zakoračio u električnu eru predstavljajući modele 500e i 600e, ali ovaj tuner još uvijek održava svoju predanost malim hatchback modelima koji koriste benzinski motor. Popularni model 695 i dalje je prisutan, a sada je dobio specijalno i numerički ograničeno izdanje povodom 75. godišnjice brenda. Abarth 695 75° Anniversario je najnoviji dodatak poznatom brendu i predstavlja pokušaj osvježenja automobila koji je prisutan na tržištu već 16 godina. Verzija Fiata 500 visokih performansi pojavila se još 2018. godine kao model 595. Nova kreacija dolazi s ekskluzivnim 17-inčnim zlatnim naplacima, dok je ista boja korištena i za naljepnice koje krase karoseriju. Grafike prikazuju glavu klipa na zadnjim branicima, dok se ogromni Abarthov logotip proteže duž gotovo cijele širine vrata. Nadalje, na krovu je veliki motiv škorpiona, takođe u zlatnoj boji.

 

 

 


Vertikalno postavljeni završeci izduvnih cijevi postali su prepoznatljivi od pojave Abarth F595 modela 2021. godine, a od tada su se koristili i na drugim modelima. Najnoviji automobil koji koristi ovu neobičnu postavku izduvnih cijevi bio je F595C, koji je stigao krajem prošle godine. Ovaj dizajn je dostupan na određenim modelima 595 i 695, a izduvni sistem Record Monza dolazi s aktivnim ventilom za promjenu zvuka. Crna i zlatna boja savršeno se uklapaju s ovim snažnim malim hatchbackom, a dodatno je dobio zatamnjene prozore, zlatne naljepnice i set 17-inčnih naplataka. Uprkos tome, unutrašnjost pokazuje da je vrijeme prošlo, ali je Abarth pokušao uljepšati presvlačenjem dijela armaturne ploče Alcantarom. Tu su i Sabelt karbonska sjedišta sa žutim koncem, kao i retro natpis "75° Anniversario" na naslonima za glavu. Unutrašnjost je opremljena automatskim klima uređajem, Apple CarPlay i Android Auto sistemima za povezivanje, kao i s dva 7-inčna ekrana i Beats ozvučenjem. Novi model 695 pokreće dobro poznati 1,4-litarski turbobenzinac koji razvija 180 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Uparen je s petostepenim manuelnim mjenjačem, preko kojeg se snaga prenosi na prednje točkove. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 6,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 225 km/h. Također, automobil je opremljen Koni FSD amortizerima. Abarth će proizvesti samo 1.368 primjeraka specijalnog modela, a taj broj odražava zapreminu motora. 

Datum objave: 14/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook